Világszerte újra erősödik a koronavírus-járvány

2020.07.08. 21:56

Világszerte terjed az új koronavírus, az Egyesült Államokban meghaladta a fertőzöttek száma a 3 milliót, Európában is újabb korlátozásokat vezetnek be több országban.

Szerda este az igazolt fertőzöttek száma 11 892 382 volt világszerte, a haláleseteké 545 485, a gyógyultaké pedig 6 488 079 a baltimore-i Johns Hopkins egyetem összesítése szerint.

Az Egyesült Államokban, ahol a fertőzöttek száma 3 016 515, a halálos áldozatoké 131 666 volt, Donald Trump elnök az iskolák őszi újranyitását sürgette.

Az USA-ban szerda estére már 3 016 515 koronavírusos beteget regisztráltak.Forrás: Gerd Altmann/Pixabay

Az amerikai kontinens déli részén, Chilében meghaladta kedden a 300 ezret a fertőzöttek száma, több mint 2400 fertőzöttet azonosítottak, és ötven halálozást jelentettek az utóbbi egy napban. Eddig összesen 301 019 fertőzöttet regisztráltak, közülük 6434 beteg halt meg a Covid-19 betegség szövődményeiben. A járvány által legsúlyosabban érintett latin-amerikai országban,

Brazíliában pedig több mint 1200-an haltak meg az utóbbi 24 órában.

Ott 45 305-tel 1 millió 668 ezer 589-re nőtt a fertőzöttek és 1254-gyel 66 741-re a halálos áldozatok száma szerdára.

Koronavírusos graffiti a brazíliai Salvador városában.Forrás: AFP/Antonello Veneri

Afrikában is meghaladta a félmilliót az igazolt fertőzöttek száma az Egészségügyi Világszervezet közlése szerint. Az afrikai országok közül a Dél-afrikai Köztársaságban van a legtöbb fertőzött (215 855) és halálos áldozat (3502).

A brit kormány szerdai tájékoztatása szerint levonható az Angliába érkezők 14 napos karanténkötelezettségéből az az időszak, amelyet a beutazók közvetlenül érkezésük előtt alacsony koronavírus-fertőzési kockázatúnak minősített országokban töltenek. A brit kormány a minap jelentősen enyhítette a szabályozást. Július 10-étől, péntektől 59 országból, köztük Magyarországról karanténkötelezettség nélkül lehet beutazni Angliába. Nagy-Britanniában 126 újabb beteg halt meg, így a halálesetek száma 44 517-re emelkedett, a 630 új fertőzöttel szerdáig 286 979 embernek lett pozitív a vírustesztje.

Védőmaszkot és védőöltözetet viselő építőipari munkások Londonban 2020. május 13-án.Forrás: MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga

Bangladesből érkezett koronavírus-fertőzöttek százainak felkutatását rendelték el az olasz egészségügyi hatóságok, akik még a két ország közötti légijáratok felfüggesztése előtt érkeztek Rómába. A Dakka és Róma közti hétfői járat több mint 270 utasának tizenhárom százaléka bizonyult fertőzöttnek. Olaszországban szerdára 15 újabb beteg halt meg, a Covid-19 betegség áldozatainak száma elérte a 34 914-et. Az ismert fertőzöttek száma 242 149.

Katalóniában minden nyilvános helyen kötelező lesz szájmaszk viselése függetlenül attól, hogy lehet-e tartani a biztonságosnak vélt, legkevesebb másfél méteres távolságot másoktól. A csütörtöktől életbe lépő intézkedés célja, hogy meggátolja a további járványgócok kialakulását, miután a fertőzések emelkedése miatt vesztegzárat kellett elrendelni a tartomány nyugati részén található Segriá járásban szombaton. Az igazolt esetek száma hatszáz felett van, közülük 69-en szorulnak kórházi ápolásra.

Napfürdőzők a barcelonai Nova Icaria tengerparti strandon 2020. június 9-én a koronavírus-járvány idején.Forrás: MTI/EPA-EFE/Marta Pérez

Az új francia miniszterelnök, Jean Castex kizárta annak a lehetőségét, hogy ismét általános karantént vezet be a kormány, ha újból erőre kap a járvány Franciaországban. Jelezte azt is, hogy a járvány második hulláma esetén a gazdaság megóvása érdekében inkább célzott intézkedéseket tervez a kabinet. Franciaország a járvány egyik fő európai gócpontja volt.

Csaknem 30 ezren haltak bele a fertőzés szövődményeiben,

de az elmúlt két hétben húsz alá csökkent a halálos áldozatok napi száma. Kórházban kedd este 7594 fertőzöttet kezeltek, akik közül 538-an voltak lélegeztetőgépen. Az áprilisi tetőzéskor több mint 7200-an voltak az intenzív osztályokon, de számuk azóta folyamatosan csökken.

Koronavírusos graffiti előtt elfutó nő Párizs külvárosában.Forrás: AFP/Franck Fife

Angela Merkel, az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét betöltő Németország kancellárja az Európai Parlamentben kijelentette, hogy a világjárvány következményeinek kezeléséhez és a gazdasági visszaesésre adható helyes válaszok megtalálásához megállapodásra van szükség a hétéves európai uniós keretköltségvetésbe foglalt fenntartható eszközökről.Ausztria úgy döntött, hogy megkettőzi az ellenőrzést a keleti határokon, a Szlovéniából és a Magyarországról érkezők között kiemelt figyelmet fordítanak majd a Balkánról érkezőkre és a buszokra. A magyar-osztrák, illetve a szlovén-osztrák határon elsősorban a beutazókat ellenőrzik, különös tekintettel a nyugat-balkáni országokból visszatérőkre.

Romániában meghaladta szerdán a 30 ezret az azonosított fertőzöttek száma, az utóbbi 24 óra alatt diagnosztizált esetszám pedig rekordot döntött, 555 újabb fertőzöttet vettek nyilvántartásba az utóbbi napon.

Védőmaszkot viselő idős ember egy bukaresti piacon. 2020. április 29-én, a koronavírus-járvány idején.Forrás: MTI/EPA/Robert Ghement

A betegség megjelenése óta 30 175 koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, közülük 1817-en meghaltak, 20 799-en meggyógyultak, 237 embert pedig intenzív osztályon ápolnak.

A szlovén kormány ismét betiltja a tízfősnél nagyobb összejöveteleket. az elmúlt 24 órában 24 újabb esettel 1763-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma, a járvány halálos áldozatainak száma 111 maradt.

Egy egészségügyi dolgozó testhőmérsékletet mér a szlovéniai Kranjban található Közösségi Egészségügyi Központ egyik bejáratánál 2020. március 23-án.Forrás: AFP/Jure Makovec

Horvátországban a válságstáb jelentése szerint kedden 53-mal nőtt az új fertőzöttek száma, elérve a 3325-öt, és egy új halálesetet regisztráltak, így a járvány halálos áldozatainak száma 114-re nőtt.

Rekordmértékben növekedett a fertőzöttek száma Bulgáriában is,

ahol a helyi egészségügyi hatóságok szerdai adatai szerint egy nap alatt 188 esetet regisztráltak, 14-gyel többet, mint egy nappal korábban.

A koronavírus-járvány miatt orrukat-szájukat védő ügyfelek sorban állnak egy szófiai munkaügyi hivatal előtt 2020. április 8-án.Forrás: MTI/EPA/Vaszil Donev

Jelentősen, mintegy 114 esettel - az előző napinál 51-gyel többel - nőtt a koronavírusos megbetegedések napi esetszáma Kijevben, miután lazítottak a korábban elrendelt karanténszabályokon. Meghaladta a 700 ezret az igazolt fertőzöttek száma Oroszországban, Moszkvában pedig a halálozások száma 4 ezer fölé emelkedett a szerdai hivatalos adatok szerint.