A radikális baloldali tüntetések is hozzájárulhatnak a koronavírus terjedéséhez az Egyesült Államokban

2020.07.10. 15:28

A feltételezések alapján azokban az amerikai nagyvárosokban, amelyekben a radikális baloldali tüntetések az utóbbi hetekben a legintenzívebbek voltak, a koronavírussal fertőzöttek számának a növekedése összefüggésben állhat a megmozdulásokkal. A témával kapcsolatosan több amerikai tévécsatorna és újság, így a Fox News és a National Review is foglalkozott. A Fox több-kevesebb sikerrel megkereste a leginkább érintett városok polgármestereit, akik szinte kivétel nélkül a baloldali Demokrata Párt politikusai. Ezen városvezetők elsöprő többsége tagadta az összefüggéseket a járvány terjedése és a tömegtüntetések között, de akadt kivétel is. Az általunk vizsgált városok a következők: Washington, Atlanta, Los Angeles, Miami, Seattle, New York és Minneapolis. Az Origo összeállításából néhány kormányzónak a témában kifejtett véleménye is kiderül. A baloldali sajtó természetesen tagadja az esetleges összefüggéseket. Szerdán egyébként megdőlt minden eddigi rekord, aznap közel 60 ezer új koronavírusos esetet regisztráltak az Egyesült Államokban.

Washington D.C.

Még június 9-én jelentette be Brooke Davis ezredes, a Nemzeti Gárda fővárosi irodájának szóvivője, hogy a tartalékosai közül sokan megfertőződtek a Washingtonban zajló radikális baloldali tüntetések során.

Black Lives Matter-tüntetés Washingtonban, a radikális baloldali aktivisták farkasszemet néznek a Nemzeti Gárda tagjaival 2020. június 3-án.Forrás: AFP/2020 Getty Images/Alex Wong

Brooke Davis „műveleti biztonságra" hivatkozva nem részletezte, hogy a gárda hány tagjánál diagnosztizálták a koronavírus-fertőzést. Washingtonban a június első hetén erőszakba torkolló tüntetéseken a Nemzeti Gárda mintegy 1700 tartalékosát mozgósították a rendfenntartás céljából.

A kivezényelt gárdisták ugyan viseltek szájmaszkot, de Davis szerint a tömegtüntetésen a társadalmi távolságtartás ajánlott előírásait képtelenség volt betartani. Több járványügyi szakértő - köztük Deborah Birx, a Fehér Ház járványügyi munkacsoportjának egyik vezetője - is arra figyelmeztetett korábban, hogy a tömegtüntetéseken megugorhat a koronavírus-fertőzöttek száma.

Washingtont demokrata párti polgármester vezeti, az afroamerikai Muriel Bowser.

Muriel BowserForrás: AFP/2020 Getty Images/Alex Wong

A politikust kérdezte a Fox News a tüntetések és a járvány terjedésének az összefüggéseiről, de választ nem kaptak tőle.

Bowser már többször kifejezte, hogy támogatja a radikális baloldali mozgalmat, ugyanakkor azt, aki megszegi a járványügyi kijárási korlátozásokat, a helyi hatóságok akár 5 ezer dollárral, vagy 90 napos elzárással is büntethetik. Az amerikai fővárosban az utóbbi hetekben szintén intenzív tüntetések zajlottak, amelyek erőszakba torkollva leginkább a volt elnökök szobrainak a megrongálásában csúcsosodtak ki. A 700 ezres Washingtonban több mint 10 600 fertőzöttet és több mint 560 halottat tartanak számon.

Atlanta

A georgiai Atlanta polgármestere, az afroamerikai Keisha Lance Bottoms bejelentette, hogy pozitív lett a koronavírustesztje. A demokrata párti polgármester gyakran jelen volt a radikális baloldal tüntetésein, de ahogy arról az Origo is beszámolt, miután a radikális baloldaliak július 4-én agyonlőttek egy 8 éves afroamerikai kislányt, Secoriea Turnert, rá egy napra sajtóértekezletén ítélte el a történteket.

Azt természetesen nem tudjuk, hogy Keisha Lance Bottoms asszony valamelyik általa sűrűn látogatott BLM-tüntetésen fertőződött-e meg, vagy sem, ez nem is fontos, az viszont sokkal lényegesebb, hogy felelős városvezetőként hogyan mehetett tömegbe, hiszen könnyen elképzelhető, hogy ott több embernek is továbbadhatta a vírust.

Georgiában egyébként csak szerdán 3420 új fertőzöttet regisztráltak. A déli államban közel 104 ezer fertőzött és majdnem 3 ezer halott van.

Los Angeles

A Los Angeles-i tüntetéseket nyíltan támogató Eric Garcetti demokrata polgármester június 29-én még azt mondta, hogy a tüntetéseknek nincs köze a fertőzések számának a megugrásához az általa vezetett városban, de rá két napra, július 1-jén kénytelen volt elismerni, hogy mégis van összefüggés a kettő között.

A Black Lives Matter mozgalom támogatói tüntetnek Los Angelesben 2020. július 8-án.Forrás: MTI/EPA/Christian Monterrosa

Garcetti a szélsőséges tüntetéseket szintén támogató dr. Barbara Ferrerivel, Los Angeles megye közegészségügyi vezetőjével is beszélt erről. Barbara Ferrer megerősítette, hogy a fertőzések növekvő száma és a tüntetések között van összefüggés. Los Angeles városban július 3-én regisztrálták a járvány kitörése óta a legtöbb új fertőzöttet, összesen 3 187 személyt.

A rendkívül magas fertőzöttségi ráta ellenére a demokrata párti polgármester továbbra sem ítéli el a radikális baloldali zavargásokat, amiket ő következetesen csak tüntetéseknek nevez. Véleménye alapján, nem a demonstrációkon kialakuló tumultussal van gond, hanem azzal, hogy a tüntetők nem tartják be a társadalmi távolságtartási szabályokat, illetve nem viselnek szájmaszkot, és szerinte fertőtlenítőszereket sem használnak.

Ennek ellenére Eric Garcetti a Twitter-oldalán a július 4-i nemzeti ünnep alkalmából intézett üzenetében arra hívta fel a figyelmet, hogy a koronavírus terjedésének a lassítása és a biztonság megőrzése érdekében az állampolgárok ne rendezzenek családi vagy baráti jellegű összejöveteleket. 

Gavin Newsom, Kalifornia demokrata párti kormányzója hétfői sajtóértekezletén jelentette be, hogy az azt megelőző két hétben 50 százalékkal nőtt a koronavírus-megbetegedés miatt kórházban kezeltek aránya. A kórházban ápoltak harmada Los Angeles megyében betegedett meg, pont ahol Kalifornián belül a legintenzívebbek voltak a BLM-tüntetések. Kaliforniában eddig több mint 296 ezer fertőzöttet regisztráltak, ebből 123 ezret Los Angeles megyében.

A helyzet komolyságát jól mutatja, hogy július 7-én és 8-án is nagyjából 8600 új fertőzöttet regisztráltak. Kaliforniában 39,5 millióan élnek, ez Amerika legnépesebb állama.

Miami

A Miami városát körülölelő Miami-Dade megye vezetője, a republikánus Carlos A. Giménez egészségügyi tanácsadóival való konzultáció után arról beszélt, hogy a Black Lives Matter-tüntetések nagyban hozzájárulnak a vírus terjedéséhez, ráadásul az emberek is egyre fegyelmezetlenebbek.

Carlos A. GiménezForrás: AFP/2020 Getty Images/Eva Marie Uzcategui

Giménez a múlt héten Miamiban és az azt körülvevő megyében kijárási tilalmat rendelt el. Miami-Dade megyében közel 54 ezer fertőzöttet és 1000 halottat tartanak számon. A 21,5 milliós, a republikánus Ron DeSantis kormányzó által irányított Floridában 224 ezer fertőzött van, míg a 19,5 milliós, Andrew Cuomo demokrata kormányzó által vezetett New York államban közel kétszer annyi, 425 ezer. A halottak száma Floridában 3900, míg New Yorkban 32 ezer fölött van.

Seattle

A Washington állambeli Seattle Amerikában belül az Antifa központjának számít, és ahogy arról már sokszor beszámoltunk, a város egyik negyedében kiáltották ki június 8-án radikális baloldali aktivisták a Capitol Hill Autonomous Zone (CHAZ)/Capitol Hill Organized Protest (CHOP) nevű szeparatista képződményt, amely július első napjaiig létezett.

Azzal kapcsolatosan, hogy milyen összefüggések lehetnek a járvány terjedése és a radikális baloldali tömegtüntetések között, a Fox News megkérdezte Jenny Durkan demokrata párti polgármestert, de ő Seattle egészségügyi hivatalának a vezetőjéhez, James Apához irányította az újságírókat.

Jenny Durkan, Seattle polgármestereForrás: AFP/2020 Getty Images/Pool

Apa nyilatkozata szerint a városban a tömegtüntetések csak csekély mértékben járulhattak hozzá a vírus terjedéséhez, véleménye alapján ezek miatt nem nőtt szignifikánsan a fertőzöttek száma.

A 7,6 milliós Washington államban közel 39 ezer fertőzött van, ebből több mint 11 300 a 2,2 milliós King megyében, amelynek központja Seattle. A halottak száma államszinten 1400, ebből több mint 600 King megyében.

New York

New York városában már hatodik napja ismét növekszik a fertőzöttek száma, de a Clinton család jó barátja, Bill de Blasio demokrata párti polgármester hivatalának a július 4-i álláspontja szerint „a vírus terjedésének semmi köze sincs a radikális baloldali tömegtüntetésekhez".

Bill de Blasio a felesége, Chirlane McCray társaságában egy George Floydról való megemlékezésen, 2020. június 4-én, New Yorkban.Forrás: AFP/2020 Getty Images/Spencer Platt

Avery Cohen, de Blasio sajtóosztályának helyettes titkára azt reagálta a Fox News megkeresésére, hogy „az egyre több megbetegedés és a BLM-tüntetések között ők nem észlelnek semmilyen összefüggést".

Azt is hozzátette, hogy a pozitív koronavírusteszttel rendelkezők kontaktjait nem tiltották el a tüntetésektől, viszont a kontaktok azonosítása érdekében megkérdik a pácienseket, hogy voltak-e az utóbbi időszakban nagyobb összejöveteleken. Cohen a közösségi oldalain számos alkalommal kiállt a radikális baloldali tüntetők mellett, és a New Yorkot különösen sújtó járvány ellenére arra ösztönözte követőit, hogy menjenek utcára tüntetni. Június 28-án például egy olyan bejegyzést osztott meg a Twitter-oldalán, amely kifejezetten felhívja rá az állampolgárokat, hogy „árasszák el az utcákat"...

Ezzel párhuzamosan de Blasio polgármester már április óta korlátozza az ortodox zsidó közösségek vallási jellegű összejöveteleit, ezek ellen a demokrata politikus sokszor felszólalt, ami miatt heves kritikák érték, hiszen az ortodox zsidó vallási eseményeken nyilván összehasonlíthatatlanul kevesebb ember van, mint a szélsőséges tüntetéseken.

New York demokrata vezetését az elmúlt bő hónapban komoly kritikával illették, mivel - állítólag - számos esetben a koronavírusos betegek nyilvántartásba vétele során nem kérdezték meg a páciensektől, hogy előtte voltak-e tüntetéseken, emiatt pedig nem igazán lehet megmondani, hogy milyen szerepet játszhatnak a tömegmozgalmak a fertőzés terjedésében. A kritikusok szerint a demokraták így akarják eltitkolni, hogy a fertőzéshullám terjedésében nagy szerepe lehet a tüntetéseknek.

Ugyanakkor, ahogy fentebb megírtuk, ezt cáfolta de Blasio sajtóosztályának helyettes titkára.

Arról, hogy a koronavírus milyen mértékben terjedhet a radikális baloldali tüntetések során, nincs egységes álláspont a Demokrata Párton belül, még helyi szinten sem, bár vélhetően politikai érdekektől vezérelve a baloldali politikusok túlnyomó többsége nem akar a kettő között összefüggéseket látni.

Azért akadnak kivételek, a már említett Los Angeles-i polgármester mellett Andrew Cuomo, New York állam demokrata kormányzója, aki még júniusban aggodalmát fejezte ki a tömegtüntetések járványügyi hatása miatt.

Andrew CuomoForrás: Brazil Photo Press via AFP/Vanessa Carvalho

Coumo szerint, aki tüntetni akar, az előbb végeztessen koronavírustesztet, és csak akkor menjen utcára, ha az negatív lett.

Július 9-i adatok szerint New York államban közel 425 ezer fertőzöttet és több mint 32 halottat tartanak számon, a városban július 4-én közölt számok szerint pedig 214 ezer fertőzöttet és több mint 23 ezer halottat.

Minneapolis

A Minneapolisban rendőri túlkapás áldozatává vált, többszörösen büntetett előéletű George Floyd halála utáni első tüntetések a városban kezdődtek. A Fox megkeresésére Minneapolis demokrata párti polgármestere, Jacob Frey egyáltalán nem reagált, illetve az újságírókat más illetékesekhez sem irányította át.

Jacob FreyForrás: AFP/Getty Images/Stephen Maturen

Így nem tudhatták meg, hogy Frey lát-e összefüggést a járvány terjedése és a tömegtüntetések között, de a városvezető járványügyi szempontból korábban „katasztrófának" minősítette, ha az emberek istentisztelet céljából gyülekeznek. Minneapolisban egyébként a 10 főnél nagyobb nyilvános rendezvények továbbra is be vannak tiltva, de a radikális baloldali tüntetők ezt a legkisebb mértékben sem vették figyelembe. Az 5,6 milliós Minnesota államban közel 40 ezer fertőzöttet és több mint 1500 halottat regisztráltak.

A baloldali média szerint a tömegtüntetések nem növelik a járvány terjedésének kockázatát

A denveri University of Colorado egyik tanulmányára hivatkozva írta a The Colorado Sun még június 30-án, hogy a baloldali kötődésű egyetem szerint az Egyesült Államokban nem nőtt szignifikánsan a tömegtüntetések miatt a fertőzöttek száma. Ezt a témát később felkapta a baloldali, Demokrata Párthoz kötődő média.

 315 olyan amerikai várost vizsgáltak, amelynek lakossága meghaladja a 100 ezret, ezek közül 281-ben voltak szélsőséges tüntetések, míg 34-ben nem.

A tanulmány eredeti szövegének az átnézése után azonban kiderült, nem arról van szó, hogy a tüntetők egymás között ne terjesztenék a fertőzést, illetve hogy a megmozdulásokon résztvevők családtagjaikat, lakóközösségüket ne fertőznék meg, hanem az erőszakos fellépések miatt nagyon sokan félnek utcára menni, ezért ők akaratlanul is betartják a kijárási korlátozásokat.

A tanulmánnyal az a további probléma, hogy azt június 20-án lezárták, de a fertőzések száma június utolsó hetén, illetve július első felében, tehát nagyjából az utóbbi két és fél hétben ugrott meg.

Az Egyesült Államokban a fertőzöttek összlétszáma meghaladta a 3 millió 200 ezret, a halottaké 135 ezer körül van, a gyógyultak száma pedig 1 millió 400 ezer felett jár.

Fontos kiemelni, hogy eddig szerdán regisztrálták Amerikában a legtöbb koronavírusos esetet, összesen 59 453 személynél mutatták ki a fertőzést, ami a 14 nappal ezelőtti adatokhoz képest 68 százalékos emelkedést jelent.

Ennyit tehát a University of Colorado tanulmányáról. A halottak száma július 8-án 948 volt, ez két hetes lebontásban 1 százalékos csökkenésnek felel meg.

Az előző rekord pénteken volt, akkor 56 567 főt diagnosztizáltak koronavírussal. Az utóbbi 9 napban egyébként öt alkalommal dőlt meg a napi rekord. Szerdán 24 szövetségi államban regisztrálták a valaha volt legtöbb fertőzöttet.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK