A WHO független bizottságot állít fel a járvány kezelésének kivizsgálására

WHO székház, World Health Organization
A picture taken on January 12, 2020 shows statues in front of the World Health Organization (WHO) headquarters prior to a combined news conference following a two-day international conference on COVID-19 coronavirus vaccine research and a meeting to decide whether Ebola in DR Congo still constitutes health emergency of international concern in Geneva. - The UN health agency on February 12 said it was "way too early" to say whether COVID-19 might have peaked or when it might end. It also said that it was extending for another three months its global emergency designation for the Ebola outbreak in DR Congo. (Photo by Fabrice COFFRINI / AFP)
Vágólapra másolva!
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) csütörtökön bejelentette, hogy független bizottságot hoz létre annak kivizsgálására, hogy miként kezelte a szervezet, valamint a tagállamok kormányai a koronavírus-világjárványt.
Vágólapra másolva!

Helen Clark korábbi új-zélandi miniszterelnök és Ellen Johnson Sirleaf volt libériai elnök beleegyezett, hogy vezessék a bizottságot, és kiválasszák tagjait - mondta Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a szakosított ENSZ-szervezet főigazgatója a 194 tagállam képviselőinek virtuális találkozóján.

- tette hozzá, megjegyezve, hogy a tagállamok májusban egyhangúlag vizsgálatra szólítottak fel a világjárvány kezeléséről.

- mondta, és bejelentette egyúttal, hogy novemberben terjeszti elő a jelentést a bizottság a tagállamok egészségügyi minisztereinek éves találkozóján.

A WHO székháza Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

A bizottság megalakításának bejelentése előtt két nappal Donald Trump amerikai elnök hivatalosan közölte, hogy az Egyesült Államok kilép a szervezetből egy éven belül. Trump előzőleg már jó ideje hevesen ostorozta a WHO-t azzal vádolva, hogy "Kína-központú".

A világon eddig már több mint 12 millióan fertőződtek meg bizonyítottan a koronavírustól, és csaknem 550 ezren haltak meg a ragály miatt.