Andrzej Dudát támogatja a Szövetség Lengyelországért Párt az elnökválasztáson

2020.07.09. 18:17

A Szövetség Lengyelországért Párt vezetője csütörtökön bejelentette, hogy pártja hivatalosan is támogatja Andrzej Duda jelenlegi államfőt a lengyel elnökválasztás második fordulóján, amely július 12-én lesz.

Marek Jakubiak szavai szerint Duda nagyon közel áll a párt tagjainak túlnyomó többségéhez, 80 százalékuk támogatja.

A pártelnök egyúttal élesen bírálta Rafal Trzaskowskit, Varsó polgármesterét, az ellenzék jelöltjét, aki az elnökválasztás első fordulójában a második helyen végzett, és nem tartják egyértelműen esélytelennek a győzelemre.

Jakubiak elmondta, hogy ő maga varsói lakos, és ismeri Trzaskowskit, "aki a polgármester-választáson tett hetven ígéretéből csak négyet teljesített."

Egy százaléknyi az előnye

Lengyelországban június 28-án tartották az elnökválasztás első fordulóját, amelyben

nem kapta meg a szükséges többséget Duda, holott áprilisban még biztos nyertesnek mondták. Ötven százalék és legalább 1 szavazat helyett a voksoknak csak a 43,5 százalékát szerezte meg, Trzaskowski pedig 30,46-ot kapott.

A kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) támogatásával induló jelenlegi lengyel elnök, Andrzej Duda az elnökválasztás vasárnapi első fordulója után a lengyelországi Lowitzban június 28-ánForrás: MTI/AP/Petr David Josek

A választáson 11 jelölt indult. A kétfős "párviadalban" a felmérések mindössze egyszázaléknyi előnyt mutatnak Duda javára.