Andrzej Dudát támogatja a Szövetség Lengyelországért Párt az elnökválasztáson

Duda Andrzej elnökválasztás Lengyelország
Lowicz, 2020. június 29. A kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) támogatásával induló jelenlegi lengyel elnök, Andrzej Duda a győzelem jelét mutatja az elnökválasztás vasárnapi első fordulója után a lengyelországi Lowitzban 2020. június 28-án. Az urnazárást követően végzett első exit poll felmérések szerint Duda nyerte meg az első fordulót, de nem szerezte meg a voksok abszolút többségét, így az ő és a fő ellenzéki erő, a Polgári Platform (PO) által vezetett koalíció jelöltje, Rafal Trzaskowski varsói főpolgármester részvételével második fordulót kell tartani MTI/AP/Petr David Josek
Vágólapra másolva!
A Szövetség Lengyelországért Párt vezetője csütörtökön bejelentette, hogy pártja hivatalosan is támogatja Andrzej Duda jelenlegi államfőt a lengyel elnökválasztás második fordulóján, amely július 12-én lesz.
Vágólapra másolva!

Marek Jakubiak szavai szerint

A pártelnök egyúttal élesen bírálta Rafal Trzaskowskit, Varsó polgármesterét, az ellenzék jelöltjét, aki az elnökválasztás első fordulójában a második helyen végzett, és nem tartják egyértelműen esélytelennek a győzelemre.

Jakubiak elmondta, hogy ő maga varsói lakos, és ismeri Trzaskowskit, "aki a polgármester-választáson tett hetven ígéretéből csak négyet teljesített."

Egy százaléknyi az előnye

Lengyelországban június 28-án tartották az elnökválasztás első fordulóját, amelyben

nem kapta meg a szükséges többséget Duda,

holott áprilisban még biztos nyertesnek mondták. Ötven százalék és legalább 1 szavazat helyett a voksoknak csak a 43,5 százalékát szerezte meg, Trzaskowski pedig 30,46-ot kapott.

A kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) támogatásával induló jelenlegi lengyel elnök, Andrzej Duda az elnökválasztás vasárnapi első fordulója után a lengyelországi Lowitzban június 28-án Forrás: MTI/AP/Petr David Josek

A választáson 11 jelölt indult. A kétfős "párviadalban" a felmérések mindössze egyszázaléknyi előnyt mutatnak Duda javára.