Huszonhét év után végeztek ki egy gyilkost Texas államban

Billy Joe Wardlow, gyilkosság, kivégzés
This undated photo obtained July 8, 2020, courtesy of the Texas Department of Criminal Justice shows death row inmate Billy Joe Wardlow. - Texas was set on July 8, 2020, to execute Wardlow, 45, convicted of murdering 82-year-old Carl Cole in Cason during a 1993 robbery, ending a five-month halt to executions due to the coronavirus crisis. Wardlow was scheduled to die by lethal injection at the penitentiary in Huntsville. His attorneys have filed an 11th-hour appeal with the US Supreme Court. (Photo by Handout / Texas Department of Criminal Justice / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO /TEXAS DEPARTMENT OF CRIMINAL JUSTICE/HANDOUT " - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Vágólapra másolva!
Szerda este méreginjekcióval kivégezték Billy Joe Wardlow-t, aki 1993 júniusában agyonlőtt egy 82 éves férfit. A kivégzést több mint két hónappal el kellett halasztani a koronavírus-járvány miatt.
Vágólapra másolva!

A gyilkost a Huntsville-i büntetés-végrehajtási intézetben végezték ki. Wardlow a 82 éves Carl Cole-t ölte meg a texasi Casonban saját otthonában még 27 évvel ezelőtt, a louisianai and arkansasi határ közelében egy fenyőerdőben. Az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága elutasította a 45 férfi kivégzésének leállítását - írja a CBS News.

Wardlow az első ember Texasban, akit február 6-a óta kivégeztek és a második az államok területén a pandémia miatti korlátozások feloldása után.

Miután beadták neki a halálos mérget, 24 perccel később halottnak nyilvánították.

A kivégzés eredeti időpontja április 29. lett volna, de a Morris megyei ügyész, Steve Cowan kérvénye következtében elhalasztották az ítélet végrehajtását.

Texasban is emelkedett az utóbbi időszakban a koronavírusos betegek és kórházi kezelések száma, de a büntetés-végrehajtásban dolgozók elmondták, hogy megtették a szükséges lépéseket, hogy a kivégzéseknél ez ne okozzon gondot. Wardlow kivételével az összes tanú viselt kesztyűt és maszkot, mint ahogy a börtönben dolgozók is.

Wardlow a gyilkosság idején 18 éves volt, ügyvédei megpróbálták megmenteni. Például olyan indokkal, hogy tudományos kutatások bizonyítják, hogy a 21 éven aluliak agya még fejlődik, így nem lehet tudni, hogy a vádlott később veszélyes lesz-e a társadalomra.

Billy Joe Wardlow Forrás: AFP/Handout

- mondta Richard Burr, a gyilkos egyik ügyvédje.

Az ügyészség azonban nem tartotta megalapozottnak az ügyvédek érvelését. Wardlow úgy ölte meg a 82 éves Cole-t, hogy nem is volt rá szükség, mert amikor el akarta lopni az idős ember teherautóját, a kulcsok benne voltak.