Huszonhét év után végeztek ki egy gyilkost Texas államban

2020.07.09. 10:45

Szerda este méreginjekcióval kivégezték Billy Joe Wardlow-t, aki 1993 júniusában agyonlőtt egy 82 éves férfit. A kivégzést több mint két hónappal el kellett halasztani a koronavírus-járvány miatt.

A gyilkost a Huntsville-i büntetés-végrehajtási intézetben végezték ki. Wardlow a 82 éves Carl Cole-t ölte meg a texasi Casonban saját otthonában még 27 évvel ezelőtt, a louisianai and arkansasi határ közelében egy fenyőerdőben. Az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága elutasította a 45 férfi kivégzésének leállítását - írja a CBS News.

Wardlow az első ember Texasban, akit február 6-a óta kivégeztek és a második az államok területén a pandémia miatti korlátozások feloldása után.

Miután beadták neki a halálos mérget, 24 perccel később halottnak nyilvánították. A kivégzés eredeti időpontja április 29. lett volna, de a Morris megyei ügyész, Steve Cowan kérvénye következtében elhalasztották az ítélet végrehajtását.

Texasban is emelkedett az utóbbi időszakban a koronavírusos betegek és kórházi kezelések száma, de a büntetés-végrehajtásban dolgozók elmondták, hogy megtették a szükséges lépéseket, hogy a kivégzéseknél ez ne okozzon gondot. Wardlow kivételével az összes tanú viselt kesztyűt és maszkot, mint ahogy a börtönben dolgozók is. 

Wardlow a gyilkosság idején 18 éves volt, ügyvédei megpróbálták megmenteni. Például olyan indokkal, hogy tudományos kutatások bizonyítják, hogy a 21 éven aluliak agya még fejlődik, így nem lehet tudni, hogy a vádlott később veszélyes lesz-e a társadalomra.

Billy Joe WardlowForrás: AFP/Handout

A tudomány valóban támogatja a 21 éven aluliak kivégézésnek eltörlését, mert az agy még fejlődésben van - mondta Richard Burr, a gyilkos egyik ügyvédje.

Az ügyészség azonban nem tartotta megalapozottnak az ügyvédek érvelését. Wardlow úgy ölte meg a 82 éves Cole-t, hogy nem is volt rá szükség, mert amikor el akarta lopni az idős ember teherautóját, a kulcsok benne voltak.