Holtan találtak rá Szöul csütörtökön eltűnt polgármesterére - közölte helyi idő szerint pénteken a rendőrség. Pak Von Szun valószínüleg öngyilkos lett. Ügyészként ő volt az első Dél-Koreában, akinek sikerült elítéltetnie egy vádlottat szexuális zaklatásért, tegnap azonban kiderült, hogy ő maga is szexuális zaklató: a saját titkárnője vádolta meg erőszakkal. A rendőrség nyomzoni is kezdett ellene.

Pak Von Szun eltűnéséről a lánya értesítette a szöuli rendőrséget csütörtök reggel. A polgármesteri hivatal közölte, hogy Pak valóban nem jelent meg a munkahelyén tisztázatlan okból.

Egy erdő borította hegyvidéken találták meg Pak Von Szun szöuli polgármester holttestetForrás: MTI/EPA/Kim Csul Szu

A hatóságok a polgármester mobiltelefonjának utolsó jelzései alapján Szöul Szungbuk kerületében kezdték el keresni. Végül - helyi idő szerint későn éjjel - egy erdő borította hegyvidéken találták meg a holttestet Dél-Korea fővárosának északi részén. A kutatás hét órán át tartott, 600 rendőr és tűzoltó vett benne részt kutyák és drónok segítségével.

Szexuális zaklatással vádolta a titkárnője

A 64 éves polgármester halálának körülményei és eltűnésének oka egyelőre nem tisztázott, de

valószínű, hogy öngyilkos lett. Erre utal, hogy lányának olyan telefonüzenetet küldött, amely végakarat-sugallatú. A lehetséges ok: szerda éjjel Pak egyik titkárnője feljelentette a polgármestert a rendőrségen sorozatos szexuális zaklatásért, amely az ő esetében három éve kezdődött.

A titkárnő emellett azt is állította, hogy a városházán más nők is elszenvedték a férfi hasonló közeledését.

Júniusban harmadszor választották meg 

Pak eredetileg jogász, és ügyészként ő volt az első Dél-Koreában, akinek sikerült elítéltetnie egy vádlottat szexuális zaklatásért. Emellett heves bírálója volt mindig is annak, hogy japán katonák szexrabszolgaként használtak koreai és más nőket.

2014. június 5-én a dél-koreai fővárosban készített kép Pak Von Szun szöuli polgármesterrőlForrás: MTI/AP/Ri Dzsin Man

Dél-Korea csaknem 10 millió lakosú fővárosát 2011 óta vezeti, és tavaly júniusban harmadszor is megválasztották polgármesternek.