Tesztelik a zsiliprendszert, ezért lezárják a lagúnákat Velencében pénteken

2020.07.09. 15:56

Az olaszországi Velence és Chioggia lagúnáin teljesen lezárják a vízi közlekedést pénteken az árvízzel szembeni Mose mobil-zsiliprendszer tesztelése miatt, a rendszernek most először emelik fel egyszerre a tengerből mind a hetvennyolc elemét.

A forgalmi tilalmat Velence és Chioggia kikötőkapitánysága adta ki. A Mose működésbe léptetése reggel nyolctól délután fél hatig tart, de a lagúnákon egész napra felfüggesztették a vízi közlekedést.

Először emelkedik ki az összes panel

Ez az első alkalom, hogy a Velence tengeri bejáratainál épített zsiliprendszer összes panelja egyszerre emelkedik majd ki a vízből, így alakítva gátat. A főpróbán többek között jelen lesz Giuseppe Conte miniszterelnök és Paola De Micheli közlekedési és infrastrukturális miniszter is.

A lagúnák három bejáratánál, Treporti-San Nicolo, Malamocco és Chioggia magasságában elhelyezett panelek feladata a tengerár visszatartása, akárhányszor a vízmagasság meghaladja a 110 centimétert.

Az évtizedek óta épített Mose nyújthat védelmet Velence városának, amelyet tavaly november 12-én rekordárvíz öntött el 187 centiméteres tetőzéssel. Ez a második legmagasabb árszint volt az 1966 novemberében mért 194 centiméter után.

Három méter magas árszintig véd

A Mose zsiliprendszer megvalósítása jelenleg 97 százaléknál tart,

a tervek szerint a gátrendszer véglegesen 2021 végére készülhet el. A hatvanas évektől tervezett beavatkozás alapkövét 2003-ban helyezték el: azóta az építkezés többszörös megszakításokkal és pénzügyi korrupciós botrányokkal folytatódott. Az eddig mintegy 7 milliárd eurós közberuházást igénylő elektromechanikus kísérleti modul, amelyet mozaikszóval Mose-nak kereszteltek el, 1,6 kilométeren át húzódik a tenger mélyén.

A szükség esetén a tengerből kiemelkedő panelek lezárják a lagúnák bejáratait: a panelek a 6-14 méter mélységű tengerfenéken fekszenek, húsz méter széles, majdnem ugyanilyen hosszú, öt méter vastagságú betonelemekről van szó, amelyeknek súlya elérheti a 330 tonnát.

A Mose három méter magas árszintig képes védelmet nyújtani Velencének, a következő száz évben akár hatvan centiméteres vízszintemelkedésig működik.

A város megmentője

A hatvanas években évente mintegy harmincszor lepte el az árvíz Velence szigeteit, 2000-ben a számuk már meghaladta az évi ötvenet.

Tavaly novemberben Velence egy hétre víz alá került.

Tengervíz hömpölyög a velencei Szent Márk téren 2019. november 12-énForrás: MTI/EPA-ANSA/Andrea Merola

A legalacsonyabb pontnak számító Szent Márk tér szabadtéri medencévé változott. Akkor Luigi Brugnaro velencei polgármester kiemelt projektnek nevezte a Mose működésbe léptetését, amelyet a város "megmentőjének" nevezett.

A Mose ellen tiltakozó környezetvédők bejelentették, hogy a pénteki teszteléssel egy időben tüntetést tartanak.