A szlovák hatóságok egy napra visszaállítják a beutazók ellenőrzését

2020.07.10. 16:38

A szlovák rendőrség egy napra, péntek délután három órától szombat délután három óráig visszaállítja az ellenőrzést a szárazföldi határokon, hogy kiszűrje a koronavírussal fertőzötteket, és ellenőrizze azokat a beutazókat, akik a járvány terjedése szempontjából kockázatos európai uniós országokból érkeznek - jelentette pénteken a szlovák közszolgálati rádió.

A híradás szerint a helyi hatóságok a fertőzöttek számának hirtelen megnövekedése miatt döntöttek így.

Szerdán Szlovákiában 53 új fertőzéses esetet regisztráltak.

Az esztergomi Mária Valéria híd és szlovákiai Párkány látképe 2020. július 4-én napnyugtakorForrás: MTI/Mohai Balázs

Utoljára akkor volt ilyen magas ez a szám a mintegy 5 és fél milliós országban, amikor az országos karantén idején tetőzött a járvány.Pozsony szerint a fertőzöttek zöme többnyire külföldiekkel érintkezve kapta el a vírust, akik olyan országokból érkeztek, ahol járványgócpontok alakultak ki.

Arcmaszkot viselő nők futnak a pozsonyi Új Hídon 2020. április 20-án esteForrás: AFP/Vladimir Simicek

Az elmúlt napon azonban csökkent az új fertőzöttek száma, 19 pozitív tesztről tájékoztattak pénteken az egészségügyi hatóságok, emberéletet nem követelt a kór, és négyen meggyógyultak.
Szlovákiában március 6-án bukkant fel a vírus, azóta közel 226 ezer ember teszteltek, és 1870 fertőzésre derítettek fény. A vírus okozta Covid-19 betegségben 28-an haltak meg, és 1481-en gyógyultak meg a hivatalos adatok szerint.