Folytatódik a radikális baloldal nyomására a nekik nem tetsző múlt eltörlése az Egyesült Államokban

Richmond, 2020. július 3.
Munkások eltávolítják Matthew Fontaine Maury  konföderációs tengerész, csillagász szobrát Richmondban 2020. július 2-án.
MTI/AP/Steve Helber
Richmond, 2020. július 3. Munkások eltávolítják Matthew Fontaine Maury konföderációs tengerész, csillagász szobrát Richmondban 2020. július 2-án. MTI/AP/Steve Helber
Vágólapra másolva!
Az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetője, Mark Milley tábornok szerint a konföderációs katonai vezetőkről elnevezett támaszpontokat át kell nevezni, ugyanakkor a Konföderációra utaló egyéb jelképekkel is kezdeni kellene valamit. Donald Trump elnök ezt a javaslatot határozottan ellenzi. Kalifornia állam egyik kisvárosában pedig egy házaspár ellen gyűlölet-bűncselekmény és vandalizmus miatt emeltek vádat, csak azért, mert lefestették a radikális baloldal jelszavát. Közben a Konföderáció egykori fővárosában, Richmondban folyatódik a „Délre" utaló valamennyi emlékmű eltávolítása, vagy megrongálása.
Vágólapra másolva!

A konföderációs katonai vezetőkről elnevezett támaszpontok átnevezését szorgalmazta Mark Milley tábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetője csütörtökön egy kongresszusi bizottsági meghallgatáson.

Mark Milley a kongresszusi meghallgatáson, 2020. július 9-én. Forrás: AFP/2020 Getty Images/Pool

Milley tábornok véleménye alapján, annak idején politikai döntés nyomán nevezték el a támaszpontokat a konföderációs időszak és az amerikai polgárháború (1861-1865) katonai vezetőiről, így most is politikai döntést kell hoznia az átkeresztelésükről.

A tábornok szerint a hadsereget a támaszpontok nevének szerinte megosztó jellege aggasztja. Ugyanakkor emlékeztetett arra is, hogy

az amerikai hadsereg egyike azon amerikai intézményeknek, ahol a kisebbségek leginkább jelen vannak.

Azt is mondta, hogy a szárazföldi egységekben szolgálatot teljesítők több mint 20 százaléka afroamerikai, és egyes egységeknél ez az arány a 30 százalékot is meghaladja. Amerikában egyébként a fekete lakosság aránya 13 százalék,

a hadseregben tehát magasan felül vannak reprezentálva.

Mark Milley leszögezte, hogy komolyan kell foglalkozni bizonyos jelképekkel: például a konföderációs zászlókkal, a szobrokkal és a katonai támaszpontok neveivel.

A vitatott nevű katonai bázisok az Egyesült Államok déli tagállamaiban vannak, és kivétel nélkül a polgárháború déli csapatai vezetőinek nevét viselik. Az észak-karolinai Fort Bragg például Braxton Bragg tábornokét, aki az elszakadáspárti déliek tábornoka volt, s leginkább arról ismert, hogy 1863-ban nagy vereséget szenvedett Chattanoogánál.

Mark Esper védelmi miniszter már június elején egy nyilatkozatban nyitottnak mondta magát a katonai támaszpontok átnevezésére.

Donald Trump amerikai elnök ugyanakkor ellenzi ezt, mondván, hogy a támaszpontok a nevükkel együtt immár a nemzeti örökség részei.

Donald Trump amerikai elnök a George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt, és Abraham Lincoln volt amerikai elnököt ábrázoló Rushmore-hegyi emlékmű előtt a függetlenség napja alkalmából rendezett ünnepségen a dél-dakotai Keystone-ban 2020. július 3-án. Forrás: MTI/AP/Alex Brandon

A Konföderációra, illetve az egykori Délre utaló más emlékműveknek a radikális baloldal által követelt eltávolításával sem ért egyet Donald Trump. A témával kapcsolatban a július 4-i nemzeti ünnepen elmondott beszédében

(Az Egyesült Államokban a Brit Birodalom ellen a függetlenedés érdekében viselt háború a köztudatban amerikai forradalom néven él.)

Gyűlölet-bűncselekmény a radikális baloldal firkáinak lefestése

Az Egyesült Államokban a radikálisok úttesten lévő feliratainak a lefestése már gyűlölet-bűncselekménynek minősül, legalábbis erre enged következtetni az, hogy szerdán egy kaliforniai kisvárosban, a San Francisco közelében lévő, 40 ezres Martinezben Nicole és David Nelson a radikális baloldali aktivisták által összefirkált járdán kezdték fekete festékkel lefedni a feliratot.

A helyi rendőrség szerint „festékes dobozokkal és festőhengerekkel jelentek meg, azzal a kifejezett céllal, hogy barbár módon tönkre tegyék a falfestményt". A hatósági közlemény hangsúlyozta azt is: „a közösség jelentős időt szentelt arra, hogy elkészítse a falfestményt", amelyet a házaspár szerintük „gyűlölködő és értelmetlen módon" megpróbált átmázolni.

A Nelson-házaspár ellen nemcsak gyűlölet-bűncselekmény, hanem vandalizmus és vandalizmus elkövetésére alkalmas eszközök birtoklása miatt is vádat emeltek.

Úgy látszik, hogy így jár az, aki kritizálni meri a radikális baloldal módszereit, vádat emelnek ellene. Nem mellékesen, Martinezt demokratapárti politikusok irányítják.

Az Origo beszámolt róla, hogy csütörtökön, New Yorkban Bill de Blasio, a város demokratapárti polgármestere, a Clinton család jó barátja is segített firkálni az Ötödik sugárúton, az amerikai elnök tulajdonában álló Trump Tower előtt.

Trump néhány napja a gyűlölet jelképének nevezte az egyre több helyen az úttestre felfestett feliratokat,

és amikor tudomást szerzett arról, hogy az Ötödik sugárúton is felfestik a radikális baloldal jelképét, akkor azt írta, hogy

A Konföderáció fővárosában megsemmisítik a Délre utaló emlékműveket

Szerdán a virginiai Richmondban, a Konföderáció egykori fővárosában eltávolították a konföderációs katonák és tengerészek 1894-ben emelt emlékművét.

Ahogy azt az Origo is megírta, a radikális baloldal nyomására a déli település demokratapárti, polgármestere Levar Stoney még július elsején jelentette be, hogy

Ennek jeléül még aznap elbontották Thomas Jonathan „Stonewall" Jackson konföderációs tábornok 1919-ben felállított szobrát.

Rá egy napra eltávolították Matthew Fontaine Maury konföderációs tengerész, csillagász 1929-ben emelt szobrát.

Eltávolítják Matthew Fontaine Maury konföderációs tengerész, csillagász szobrát Richmondban 2020. július 2-án. Forrás: MTI/AP/Steve Helber

Július 7-én James Ewell Brown Stuart konföderációs tábornok 1907-ben felállított szobrát gyalázták meg, majd távolították el.

Drónnal készült felvétel James Ewell Brown Stuart konföderációs tábornok vörös festékkel leöntött, összefirkált szobrának eltávolításáról Richmondban, 2020. július 7-én. Forrás: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo

Természetesen a polgármesteri határozatot megelőzően is több szobordöntögetésre került sor a radikális baloldal részéről. Virginiai Nemzetközösségi Egyetem területén lévő, konföderációs tüzért ábrázoló, 1892-ben emelt Howitzers-emlékművet még június 17-én semmisítették meg, kötelekkel rángatva le a szobrot a talapzatáról.

A déliek legismertebb hadvezérének, Robert E. Lee tábornoknak a szobrait az Egyesült Államok-szerte már 2017-ben elkezdték ledönteni, a Richmondban álló emlékmű eltávolítását egyelőre azonban megakadályozta a bíróság.

Robert E. Lee konföderációs tábornok összefirkált szobra Richmondban 2020. július 6-án. Forrás: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo

Robert E. Lee amúgy ellenezte a rabszolgaságot, és csupán azért harcolt a déliek oldalán a polgárháborúban, mert ő is onnan származott, illetve a teljes családja a Konföderáció mellett kötelezte el magát.

George Floyd portréját vetítik Robert E. Lee konföderációs tábornok összefirkált szobrára Richmondban 2020. július 6-án. Forrás: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo

A szobordöntögetéseknek, illetve a richmondi demokrata városvezetés által elrendelt kötelező eltávolításoknak nem más a céljuk, mint a történelem meghamisítása, hiszen már bevallottan mindent el akartak törölni, ami az egykori Délre emlékeztet.

A radikális baloldal ugyanis pontosan tisztában van George Orwell világhírű brit író 1984 című disztópikus regényének egyik tételmondatának a jelentőségével, nevezetesen:

Ezért akarják tehát „a múltat végképp eltörölni", ahogy ezt a kommunista Internacionálé hirdeti már közel másfél évszázada.