Az aktív betegek több mint fele turista Görögországban

2020.07.10. 18:30

Görögország megerősíti szárazföldi határain az ellenőrzést a szomszédos államokból érkezők esetében, miután több szomszédos balkáni országban megnőtt az új koronavírussal fertőzöttek száma, és behurcolták a fertőzést az elmúlt napokban.

Minden, a Bulgáriával közös határon lévő promahonaszi határátkelőhelyen érkezőnek július 14-től a belépéstől számítva három napnál nem régebbi negatív vírustesztet kell bemutatnia - közölte szerdán Szteliosz Pecasz görög kormányszóvivő.

Pénteken 29 Bulgáriából, illetve Romániából érkező turista koronavírustesztje lett pozitív a promahonaszi határátkelőnél. Országszerte hét szerb turista bizonyult koronavírus-fertőzöttnek hétfőn, őket karanténba helyezték. Miután Szerbiában nőtt az igazolt fertőzöttek száma, Görögország vasárnap úgy döntött, hogy július 15-ig lezárja a határait minden szerb állampolgár előtt.

A határok június közepi megnyitása óta Görögország szúrópróbaszerű teszteket végez az országba érkező turistákon. Az utazóknak érkezésük előtt két nappal kérdőívet kell kitölteniük, amely alapján eldöntik, hogy az érkezésükkor alá kell-e vetni magukat a vírustesztnek.
A kérdőívet mostantól egy nappal előbb kell kitölteni - közölte a kormányszóvivő. Hozzátette, hogy növelni fogják a tesztek számát is, vasárnapig több mint 300 szűrést végeznek el.

IllusztrációForrás: AFP/Aris Messinis

Görögországot eddig viszonylag megkímélte a járvány, a Covid-19 betegség szövődményeibe 193-an haltak bele, aggasztó azonban, hogy a jelenlegi fertőzöttek több mint fele turista.
A karanténintézkedések lazítása az első hullám fellángolását idézte elő - vélte a Szkai televízión Atanasziosz Cakrisz, az athéni orvostudományi egyetem mikrobiológiai tanszékének vezetője. A szakértő szerint a közeli napokban "lehetséges, hogy jelentősen megnő a fertőzöttek száma".