Molotov-koktéllal felgyújtott egy rendőrautót két sztárügyvéd New York-ban

2020.07.11. 16:29

George Floyd halála példátlan erőszakhullámot váltott ki az egész Egyesült Államokban, amely rövid időn belül átterjedt Nyugat-Európára is. Világos, hogy az indulatok felerősítésében súlyos felelősség terheli azokat a szélsőbaloldali aktivitástákat, anarchistákat és a baloldali sajtót, akik George Floyd halálát a jobboldali republikánus kormányzat és az amerikai nemzeti identitás megroppantására, saját szélsőséges ideológiájuk erőszakos térnyerésére kívánják felhasználni. Mivel ezek a folyamatok világosan rámutatnak a nyugati társadalom súlyos válságára, a politikai korrektség jelszavába csomagolt, de valójában a szavak jelentését átíró, a szólásszabadságot megfojtó, a történelmet meghamisító, szélsőséges, újkommunista ideológia valódi arcára, az Alapjogokért Központ megkezdte az események dokumentálását, feldolgozását. Első összeállításunkban az elmúlt másfél hónap tíz legabszurdabb eseményét mutatja be, ezt követően pedig heti rendszerességgel fogunk beszámolni a „forradalom" további fejleményeiről. 

1. Sztárügyvédek Molotov-koktéllal, New York, USA, 2020. június 7.

Két ügyvéd ellen vádat emeltek, mert Molotov-koktéllal felgyújtottak egy üresen álló rendőrautót New York-ban. Az egyikük egy vállalati ügyvéd, aki a Princeton Egyetemen végzett.

Colinford Mattis és Urooj Rahman a letartóztatásuk utánForrás: U.S. Attorney's Office for the Eastern District of New York

2. A Bank of England is megijedt a szélsőbaloldali agresszivitástól. Nagy-Britannia, 2020. június 19.

A Bank of England is bocsánatot kért a rabszolgatartásban játszott szerepéért. Ígéretet tettek arra, hogy eltávolítják az összes olyan festményt és szobrot, amelyek a bank olyan vezetőit ábrázolják, akik kapcsolatba hozhatóak a rabszolgasággal. A jegybankot hamarosan követte az Anglikán Egyház, mely a saját történelmét „szégyenforrásának" nevezte. II. Erzsébet egyelőre még nem nyilatkozott arról szándékozik-e elhatárolódni felmenőitől és elrendelni azok képeinek és szobrainak az eltávolítását.

3. Szélsőbaloldali megemlékezés – halottak és sebesültek. Charlotte, Észak-Karolina, USA, június 21.

Három halottja és 11 sebesültje volt a Juneteenth (a fekete rabszolgák felszabadulásának ünnepe) megemlékezéssel egybekötött utcabálnak. Több fegyveres is a többszázfős tömegbe lőtt. Legalább öt embert menekülés közben autók gázoltak el.

Tüntetők futnak Charlotte-banForrás: AFP/Logan Cyrus

 Az erőszakot megfékezni képtelen helyi rendőrség helyettes vezetője sajnálatát fejezte ki: „Hát... elszaladt egy kicsit a ló... ez egy olyan dolog, amit többször nem szeretnénk látni..."

4. Érzékenyítő BLM-műsort indít a Nickelodeon gyerekcsatorna, 2020. június 24.

A világ több tucat országában sugárzó Nickelodeon gyermekcsatorna különkiadást készít „Srácok, Faj és Egység" címen. Az est házigazdája Alicia Keys RN'B énekesnő lesz. A cél „hangosítani" a fekete gyerekek hangját és tapasztalatait. Az egyórás műsor során a Black Lives Matter vezetői válaszolnak majd a gyerekek kérdéseire, és „eszközöket" adnak nekik, hogy segítsék őket a családon belül folytatott faji témájú beszélgetések során. A műsorban tizenéves BLM aktivisták is részt vesznek. A műsor a Nickelodeon YouTube csatornáján is ingyenesen elérhető lesz. Alicia Keys a napokban mutatta be új dalát "Perfect Way to Die" (Tökéletes módja a halálnak) címmel, melyben a rendőri brutalitásra reagál.

5. A BLM egyik vezetője porig égetné Amerikát, 2020. június 25.

A new yorki-i Black Lives Matter „elnöke", Hawk Newsome a FOX News televízió műsorában közölte, hogy „...ha ez az ország nem adja meg nekünk azt, amit követelünk, akkor a porig égetjük ezt a rendszert és újat építünk a helyére... Lehet, hogy elvont értelemben beszélek. Lehet, hogy szó szerint kell érteni." Ugyanő a Daily Mailnek azt nyilatkozta, hogy a New York-i BLM fegyveres „békeőröket" fog bevetni a rendőri brutalitás ellen.


6. Abraham Lincoln is gyűlöletkeltő elnök volt a radikális baloldal szerint, Madison, Wisconsin, USA, 2020. június 30.

A University of Wisconsin hallgatói el akarják távolítani Abraham Lincoln szobrát a campus területéről. A tüntetők egyik vezetője szerint Lincoln jelenléte a campus központi dombján a fehér felsőbbrendűség tűrhetetlen szimbóluma. A rabszolgafelszabadító elnök a radikális baloldal szerint tehát a rabszolgaság pártján volt, sőt az indiánokat sem szerette.

Melania Douglass, az egyik tüntető követeli az emancipációs emlkémű eltávolítását a washingtoni Lincoln-parkból 2020. június 26-ánForrás: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo

7. Függetlenségnapi erőszakhullám, USA, 2020. július 4.

A július 4-i hétvége során összesen több, mint 500 ember sebesült meg és 160-an haltak meg az USA egész területén végigsöprő erőszakhullámban, közte négy, tíz év alatti gyermek és két tizenéves is. Georgia kormányzója mozgósította a nemzeti gárdát. A Guardian baloldali brit napilap talált egy olyan szakértőt, aki szerint mindez a feketeellenesség következménye és a rendőrök nem tesznek eleget azért, hogy szembenézzenek saját előítéleteikkel. 

Washington, július 4.Forrás: AFP/2020 Getty Images/Alex Wong

8. Állig felfegyverzet BLM-aktivisták „békés" menete, Stone Mountain Park, Georgia, USA, 2020. július 4.

 Kb. 200 állig felfegyverzett BLM-es tüntető masírozott a Georgia állambeli park területén július 4-én. A parkban található az USA legnagyobb konföderációs emlékműve a Stone Mountain Confederate Memorial – egy sziklába vésett dombormű mely Robert E. Lee és „Stonewall" Jackson tábornokok mellett a Dél elnökét, Jefferson Davist ábrázolja.

A Park szóvivője arról tájékoztatott, hogy a tüntetők békésen viselkedtek és a Park nem talál semmi kivetnivalót azon, hogy az automata karabélyokkal felfegyverzett szélsőségesek úgymond éltek a véleménynyilvánítási szabadságukkal. Több videó azonban azt mutatja, hogy a tüntetők fenyegetően viselkednek, így az egyiken „jóvátételt" követelnek egy autóstól.

9. BLM utcafelirat átfestése bűncselekmény, Martinez, Kalifornia, USA, 2020. július 8.

Egy fehér férfi és egy fehér nő ellen vádat emeltek gyűlöletbűncselekmény gyanújával, miután azok fekete festékkel próbáltak átfesteni és láthatatlanná tenni egy Black Lives Matter feliratot a kaliforniai kisváros egyik utcáján. A BLM aktivistái megakadályozták a párt abban, hogy eltüntessék a teljes feliratot. A helyi BLM szervezet vezetője csodálkozását fejezte ki azzal kapcsolatban, milyen szemérmetlen módon intéztek a fehérek vandál támadást az emlékmű ellen. A helyi ügyészség azonnal vádat emelt a pár ellen mondván: „A felirat egy békés és meggyőző módja, hogy a fekete élet számít". Az utcára festett BLM felirat eltüntetésének kísérletéért akár egy év börtönt is kaphatnak.

10. Legyűrik a fehérségüket, Seattle, USA, 2020. július 8.

A fehér városi alkalmazottaknak részt kellett venniük egy „A rögzült faji felsőbbrendűség és fehérség megszakítása" nevű tréningen. A szervezők szerint a fehérbőrű közalkalmazottaknak annak érdekében, hogy legyűrjék önnön fehérségüket le kell mondani olyan dolgokról, mint például: a kényelem, a fizikai biztonság és személyes kapcsolataik egyes fehérekkel barátaikkal, családtagjaikkal.

+1  Budapesten is van, aki a radikális baloldalnak akar hízelegni - Magyarország, 2020. július 2.

A Hot Tramp Budapest nevű borbélyüzlet kitiltotta azokat a klienseket az üzletből, akik nem támogatják a Black Lives Matter mozgalmat. Erről a vadhajtások.hu tudósított, aminek az lett a következménye, hogy a felháborodott kommentelők ellepték a Hot Tramp oldalát, Facebookon és Google-on egyaránt, ami olyannyira jól sikerült, hogy el is tűnt a borbélyüzlet oldala.