Belgrádban több százan próbáltak betörni este a parlament épületébe

VUCIC, Aleksandar
Belgrád, 2020. július 9. Rendőrök és tüntetők csapnak össze a parlament épületénél Belgrádban 2020. július 8-án. A tüntetők a koronavírus-járvány miatt tervezett újabb korlátozó intézkedések ellen tiltakoztak. MTI/EPA/Andrej Cukic
Vágólapra másolva!
Több százan próbáltak meg behatolni péntek este a szerb parlament épületébe Belgrádban, tiltakozásul az ellen, hogy szerintük az államfő önkényes intézkedéseket tesz. Az ellenzéki politikusok tüzelték fel a tüntetőket, akik a járvány okozta helyzetből próbálnak politikai hasznot húzni.
Vágólapra másolva!

A tüntetők, akik már negyedik napja tiltakoznak, ellenkezve a koronavírus miatt elrendelt csoportosulást tiltó szabályokkal, üvegpalackokkal, kövekkel dobálták meg a törvényhozás épületét védelmező rendőröket.

Rendőrökre dobálnak tárgyakat tüntetők a parlament épületénél Belgrádban 2020. július 8-án. Forrás: MTI/EPA/Andrej Cukic

A biztonsági erők tagjai pajzsaikkal igyekeztek visszaszorítani az embereket, megakadályozták őket abban, hogy behatoljanak a parlamentbe.

Mintegy hetven embert őrizetbe vettek, többen megsérültek.

A parlement épületénél emelt kordonnál egy embert lábon szúrtak. A tömegben elvegyült civilruhás rendőrök a sérültet biztonságos helyre vitték, ahol sebesülését ellátták. A szurkálót más rendőrök őrizetbe vették.

A pénteki zavargást megelőzően csütörtökön ugyan békés megmozdulás volt Belgrádban, de a hét többi napján erőszakos megmozdulások voltak.

Rendőrök és tüntetők csapnak össze a parlament épületénél Belgrádban 2020. július 8-án. Forrás: MTI/EPA/Andrej Cukic

Aleksandar Vucic szerb elnök szerint az eleinte békésnek induló tüntetésekbe az ellenzék keverte bele a "huligánokat", akik miatt erőszakossá váltak a tüntetések.
Pénteken a szerb kormányfő, Ana Brnabic arról számolt be, hogy egy nap alatt 18 haltak meg a koronavírusban, ez a legmagasabb halálozási adat a járvány megjelenésének kezdete óta. Háromszáznyolcvanhat embernél mutatták ki egyébként a fertőzést az elmúlt 24 órában. Március óta 17 300-an betegedtek meg a kórban, 352-en meghaltak a balkáni országban. Emiatt vannak érvényben a szigorú járványügyi intézkedések, amik miatt eredetileg elkezdődtek a tiltakozások.