Agyonverte a buszsofőrt négy bevándorló Franciaországban, mert nem engedte nekik, hogy jegy és védőmaszk nélkül szálljanak fel

A megvert buszsofőr és felesége
A picture of Veronique Monguillot and Philippe Monguillot, a bus driver declared brain dead after being attacked for refusing to let aboard a group of people who were not wearing face masks, is displayed during a white march in Bayonne, southwestern France, on July 8, 2020. - Four men set upon 59-year-old Philippe Monguillot in the southwestern town of Bayonne on July 5 after he asked three of them to wear masks and tried to check another man's ticket. The other two men have been charged with non-assistance to a person in danger and one has also been charged with attempting to hide a suspect, the local prosecutor's office said. (Photo by GAIZKA IROZ / AFP)
Vágólapra másolva!
Az Origo már írt arról, hogy a július 5-én súlyosan bántalmazott Bayonne-i, a három leánygyereket nevelő, 59 éves buszsofőr, Philippe Monguillot július 10-én belehalt a sérüléseibe. Az özvegy azt mondta: férjét úgy összeverték, hogy az arca felismerhetetlenné vált. A buszsofőrt akkor támadták meg, amikor fiatalokat arra kért, hogy vegyék fel a maszkot a buszra felszállva, és elkérte a jegyüket is. Támadói borzalmas kegyetlenséggel addig verték, amíg agyhalott állapotba nem került. Ezt követően szerdán emberek ezrei vettek részt egy Bayonne-i demonstráción, ahol a brutális támadás miatt a családtagok mellett hatalmas tömeg gyűlt össze a rettenetes bűncselekmény elleni tiltakozásul. A Les Valeurs Actuelles információi szerint a politikai állásfoglalások azóta megsokszorozódtak, és bár az egész francia politikai osztály tisztelettel adózott Philippe Monguillot buszsofőr halála előtt, szinte csak a jobboldali politikusoknak, gondolkodóknak jutott eszébe föltenni azt a kérdést, hogy „hol van most a baloldali média"? Hol vannak a máskor oly hangos jogvédők? Hol vannak azok, akik a koronavírus-járvány miatt betiltott tüntetésen tömegesen vettek részt az „Adama Bizottság" szervezésében, az emberi jogok nevében, ahol egyébként a köztörvényes, tizenhétszer elítélt bűnöző Adama Traoré 2016-os halála miatt tiltakoztak? Az Origo ezzel az üggyel itt és itt is részletesen foglalkozott.
Vágólapra másolva!

Philippe Monguillot halála kapcsán megszólalt többek között Xavier Bertrand, Hauts-de France régió elnöke, közismert konzervatív politikus, Nicolas Sarkozy egykori köztársasági elnök minisztere. Részvétnyilvánító Twitter üzenetében a politikus felhívta a figyelmet arra, hogy

Philippe Monguillot-nak azért kellett meghalnia, mert be akarta tartani a szabályokat.

„Ennek a gyilkosságnak nem szabad büntetlenül maradnia, példaértékű büntetést kell hozni és azt végre is kell hajtani." Xavier Bertrand arra utalt, hogy

Franciaországban a migránsok által elkövetett bűncselekmények esetében szabnak ki a bíróságok példátlanul enyhe büntetéseket, amelyeket gyakran azonnal fel is függesztenek.

Annak ellenére, hogy a baloldali médiumok befolyásos emberei (azokról van szó egyébként, akik az „Adama Bizottság" illegális tüntetését aktívan propagálták, de most hallgatnak) mindent elkövettek, hogy az agresszorok nevét a sajtó ne ismerhesse meg. A Les Valeurs Actuelles által megszerzett információk alapján is a gyilkosok a Moussa, a Salim és ketten a Mohamed/Mohammad keresztnevet viselik, elég egyértelmű tehát, hogy migránsokról, bevándorló hátterű bűnözőkről van szó. A Le Figaro információi szerint hármukat gyanúsítják gyilkossággal, a negyediket csak - hivatalosan - életveszélyben levő ember számára a kötelező segítségnyújtás elmulasztása miatt. A Le Parisien szerint egyiküket azért vitték be, mert nála rejtőzködött az egyik bűnöző. A LCI hírtelevízió úgy tudja, hogy mind a négyen verték a kötelességét teljesítő buszvezetőt, vagyis valamennyien gyilkosok.

- írta Eric Ciotti, az Alpes-Maritimes megye parlamenti képviselője, konzervatív politikus, aki szintén Nicolas Sarkozy közvetlen munkatársa volt. A francia jobbközép pártot, a Republikánusokat az Európai Parlamentben vezető François-Xavier Bellamy, aki nemrégiben Budapesten vezette a rendkívül sikeres és nagy visszhangot kiváltó „Európa cenzúrázatlanul" elnevezésű on-line konferenciát, azt írta üzenetében, hogy „Philippe Monguillot halott, akit azért vertek halálra, mert utasaitól azt kérte, hogy érvényesítsék jegyüket.

A keményen dolgozó Franciaország arca ő, azé az emberé, aki csak a legalapvetőbb szabályokat akarta betartatni, aki tisztában van az általános emberi értékekkel és aki csöndben szenvedte el a társadalom feléje irányuló elvadultságát".

Bellamy egy korábbi interjújában azt is kifejtette a tragikus halálesettel összefüggésben, hogy „ez az eset arra a tisztességtelen magatartásra is ráirányítja a figyelmet, amelyben egyesek mindig kettős mércét alkalmaznak. Azokra gondolok, akik elképesztő vehemenciával tüntettek egy amerikai állampolgár mellett, és akik most, amikor egy francia állampolgárt gyilkoltak meg, némaságba burkolóznak. Meglehetősen kevés politikustól olvastam bármit is ezzel kapcsolatban." (Bellamy a George Floyd halála kapcsán indult világméretű baloldali tüntetéssorozatra, majd zavargásokra gondol.)

Veronique Monguillot, a megölt férfi felesége közös fotójukat tartja a felvonuláson. Forrás: AFP/Iroz Gaizka

Yvan Rioufol, a Le Figaro vezető újságírója következetesen bevándorlásellenes esszéista, akinek írásait az Origo többek között itt és itt is idézte, rendkívül fontos üzenetet küldött Twitter fiókján. Mindösszesen 3 nevet és egy hashtaget írt le, „Thomas Michelin, Mélanie Lemée, Philippe Monguillot: #WhiteLivesMatter".

Veronique Monguillot Forrás: NurPhoto via AFP/Jerome Gilles/NurPhoto/Jerome Gilles

Thomas Michelin-t 2019-ben gyilkolták meg Bordeaux belvárosában egy cigarettáért, Mélanie Lemée csendőrnőt múlt szombaton gázolta halálra a csendőrnő megállásra felszólító jelzését figyelmen kívül hagyó ámokfutó, Philippe Monguillot pedig a most agyonvert buszsofőr volt. Három fehér, francia ember. Yvan Rioufol a nevek végére odateszi a „WhiteLivesMatter" „Számít a fehér élet" hashtaget. Rioufol ezzel üzen az elmúlt időszakban kialakult fehérellenes és a feketéken esett sérelmekért mindenáron a fehérembereket felelőssé tevő #BlakLivesMatter azaz „Számít a fekete élet" mozgalomnak.

Egyébként az ügyben Gérald Darmanin, Macron új belügyminisztere és Castex miniszterelnök is megszólaltak. Darmanin a családnak történő részvétnyilvánítást követően annyit üzent még, hogy „ez a szörnyűséges tett nem maradhat büntetlenül", azaz a szokásos közhelyek, Castex pedig arról beszélt, hogy Monguillot-ban a „köztársaság egy példaértékű állampolgárt ismert meg, és nem fogja elfelejteni. Az igazságszolgáltatás megbünteti majd a tetteseket". A Les Valeurs Actuelles cikke szinte „felrobbantotta" a franciaországi internetet, a cikk megjelenését követően több száz hozzászólás érkezett, ezek egyértelműen elítélik a buszsofőrrel szemben elkövetett durva bűncselekményt,

többségük példás és drasztikus felelősségre vonást követel, és arra hívja fel a figyelmet, hogy biztonsági szempontból a francia közállapotok katasztrofálisak, mások pedig arra utalnak, hogy a mindig hangos jogvédők és civil szervezetek most mélyen hallgatnak.

Az ténykérdés, hogy az Odoxa közvéleménykutató intézet legutóbbi felmérése alapján a franciák 58%-a „alkalmanként" vagy „gyakran" érzi azt, hogy nincs biztonságban.

Veronique Monguillot, az agyonvert buszvezető özvegye Forrás: NurPhoto via AFP/Jerome Gilles/NurPhoto/Jerome Gilles

Az 59 éves buszsofőrnek egy év volt hátra a nyugdíjáig. A nyugdíjig, amiért egész életében keményen dolgozott, többek között azért, hogy - amennyiben a négy bűnöző rendelkezett érvényes franciaországi papírokkal - esetleg éppen gyilkosainak tudjon az állam segélyt fizetni. Minden demagógia nélkül hozzátehetjük: Philippe Monguillot buszvezető végigdolgozta az életét, és azért ölték meg, mert be akarta tartatni a köztársaság törvényeit, és olyanok ölték meg, akik sohasem tartották be. Gyilkosai ugyanis egytől-egyig korábban elítélt bűnözők.

A megölt férfi, Philippe Monguillot egyik lánya a menetben Forrás: NurPhoto via AFP/Jerome Gilles/NurPhoto/Jerome Gilles

A gyilkosoknak egyelőre csak a keresztnevét tudja a közvélemény. Ezt is egy rendőrségközeli Facebook-oldalnak köszönhetően. A Magyar Nemzet például egy angol újságban találta meg, hogy négy bevándorlóról van szó. Az Origo pedig a svájci Les Observateurs oldalán tudta elolvasni, hogy Mohamed, Mohammad, Moussa és Salim a négy bűnöző. A baloldali francia újságok (Le Monde, Libération) mellett még a jobbközép Le Figaro sem írta le a keresztnevüket. Legalábbis eddig nem.

6 ezren voltak Bayonne-ban, a demonstráción. Forrás: NurPhoto via AFP/Jerome Gilles/NurPhoto/Jerome Gilles