Román politikus: Hazudott Iohannis, amikor Erdély elszakításával riogatott

2020.07.11. 14:42

Nem forgott veszélyben Románia integritása, amikor a Székelyföld autonómiastatútumának „véletlenszerű" képviselőházi elfogadása kapcsán Klaus Iohannis államfő gyűlöletbeszédnek minősülő nyilatkozatában „Erdély kiárusításával", illetve ennek megvalósulása érdekében az RMDSZ-el és Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel való együttműködéssel vádolta meg az ellenzéki Szociáldemokrata Pártot (PSD) – hívta rá fel a figyelmet Marian Cucsa, a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) tevékenységét felügyelő parlamenti bizottság volt alelnöke.

A szociáldemokrata képviselővel, akinek két hete járt le alelnöki mandátuma, a felügyelő testület élén végzett tevékenységéről közölt pénteken terjedelmes interjút a Mediafax román hírügynökség.

Székelyföld térképeForrás: Origo

A riporter felidézte: legutóbb a Székelyföldnek autonómiát előirányzó tervezet körüli botrány kapcsán lehetett a közéletben a SRI-ről és a szolgálat tevékenységét felügyelő parlamenti testületről hallani. A Mediafax érdeklődésére, hogy kapott-e az ügyben valamilyen felvilágosítást a bizottság a SRI-től, Mihai Cucsa elmondta: valóban összehívták a SRI-bizottságot, a testület Marcel Ciolacu szociáldemokrata házelnökhöz hasonlóan állásfoglalást kért a szolgálattól, a SRI válaszát pedig továbbküldték a házelnöknek.

Nem tudom, (Ciolacu) nyilvánosságra hozta-e, de tény az, hogy a bizottság azt tette, amit tennie kellett a hatásköre alapján. Elmondhatom, hogy nem forgott veszélyben az állam integritása - mondta sejtelmesen a bizottság volt alelnöke, anélkül, hogy további magyarázatokat fűzött volna kijelentéséhez.

A román politikus szavait azonban nem lehet másképp értelmezni, minthogy Klaus Iohannis elnök nem mondott igazat, vagyis egyszerűen hazudott.

Május elején Cucsa volt az, aki bejelentette: a bukaresti parlament magyarázatot kért a hírszerzéstől: mire alapozta Iohannis Erdély magyaroknak való kiárusításáról szóló kijelentéseit. A szociáldemokrata politikus akkor rámutatott: az államfő által felvetett probléma nemzetbiztonsági jellegű, Románia területi épségére vonatkozik, ezért a bizottság felkérte a SRI-t, hogy bocsássa rendelkezésére a PSD és a budapesti vezetők közti feltételezett megállapodásra vonatkozó esetleges információit.

Csoma Botond, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) képviselője, a SRI-t felügyelő parlamenti bizottság titkára később úgy nyilatkozott: a bizottsághoz megérkezett a SRI válasza, de tartalmát titkosították.

Ahogy arról már több alkalommal is beszámoltunk, Klaus Iohannis április 29-én magyar nyelvű köszöntéssel gúnyolódva azzal vádolta meg szociáldemokrata politikai ellenfeleit, hogy oda akarják adni Erdélyt a magyaroknak, és feltette a kérdést: „vajon mit ígért Orbán Viktor magyar miniszterelnök cserébe a megegyezésért?" Továbbá az RMDSZ-el való együttműködéssel is megvádolta a PSD-t.

Klaus IohannisForrás: MTI/EPA/Román elnökség/Dragos Asaftei

A román államfő - politikai haszonszerzés céljából - arra reagált, hogy a Szociáldemokrata Párt vezetője által elnökölt Képviselőházban nem vitatták meg a határidő eljárta előtt a Székelyföldnek autonómiát előirányzó törvénytervezetet, amelyet így hallgatólagosan elfogadottnak nyilvánítva kellett továbbküldeni a Szenátusnak.

Szintén megírtuk, hogy székelyföldi autonómiastatútumot Iohannis nyilatkozata napján végleg leszavazta a végső döntés meghozatalában illetékes Szenátus. Iohannisra a magyarok elleni gyűlöletbeszédért – még pontosabban a magyar nemzetiségűek emberi méltóságának megsértéséért - mindössze 5000 lejes (360 ezer forint) bírságot szabott ki az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD), de az államfő nem fizette ki a kisösszegű büntetést, hanem közigazgatási bírósághoz fordult a CNCD határozatának megsemmisítését kérve.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK