Montenegró is korlátozza a turisták belépését a járvány miatt

koronavírus, észak-macedónia
Útlevél-ellenőrzést végez egy arcmaszkot viselő rendőrtiszt Tabanovcéban, a Szerbia és Észak-Macedónia közötti határátkelőhelyen.
Vágólapra másolva!
A fertőzöttek számának növekedése miatt Montenegró újabb szabályokat hozott arra, kik és milyen feltételek mellett léphetnek be az országba. Koszovó pedig az országban élőket fegyelmezné szigorúbb intézkedésekkel.
Vágólapra másolva!

Szerbiában péntekről szombatra 17 342-ről 17 728-ra emelkedett az igazolt fertőzöttek száma. Pénteken minden korábbinál több, 18 újabb halálos áldozata volt a betegségnek, így a halottak száma 370-re nőtt. A csütörtöki békés tiltakozás után pénteken ismét elszabadultak az indulatok a szerb fővárosban a koronavírus miatt hozott korlátozások ürügyén, több százan próbáltak meg betörni a parlament épületébe, de a rendőrség megakadályozta ebben őket. Hetven embert őrizetbe vettek, többen megsérültek.

A koronavírus-járvány miatt néptelen tér Belgrád belvárosában, Szerbiában. Forrás: MTI/EPA/Andrej Cukic

Koszovóban egy nap alatt 4307-ről 4512-re nőtt a nyilvántartásba vett fertőzöttek száma. Három halálos áldozata volt a Covid-19-nek az utóbbi 24 órában, ezzel 97-re nőtt a halottak száma.

A kormány szigorúbb korlátozó intézkedések bevezetését helyezte kilátásba,

mivel a napokban jelentősen nőtt a fertőzöttek száma. Eddig öt önkormányzat vezetett be éjszakai kijárási tilalmat, de ezt kiterjeszthetik az egész országra is, ha szükséges - közölte a kormány.

Észak-Macedóniában pénteken 7572-ről 7777-re emelkedett az azonosított fertőzöttek száma. Egy nap alatt hatan haltak bele a Covid-19 szövődményeibe, és ezzel 368-ra nőtt a halálos áldozatok száma. Az utóbbi száz év legnagyobb egészségügyi válságának nevezte a koronavírus-járványt Venko Filipce egészségügyi miniszter. Azt mondta,

Észak-Macedónia eddig megmenekült a más országokban látott szörnyű forgatókönyvek megvalósulásától, de továbbra is elővigyázatosnak kell lenni

annak érdekében, hogy ne teljenek meg a kórházak.

Koronavírus-tesztelésre várnak emberek egy szarajevói kórház előtt, Bosznia-Hercegovinában. Forrás: MTI/EPA/Fehim Demir

Montenegróban egy nap alatt 1019-ről 1077-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Pénteken két halálos áldozata volt a vírusnak, így a halottak száma 21.

Az Adria-parti állam ismét korlátozta, hogy kik és milyen feltételekkel léphetik át a határát.

A legújabb szabályozás értelmében szerb, észak-macedón, orosz és moldáv állampolgárok nem utazhatnak be Montenegróba, míg a bosznia-hercegovinai, koszovói és albán állampolgárok negatív koronavírus-teszt felmutatása esetén igen. Ukrajna és Fehéroroszország állampolgárainak az idegenforgalmi minisztérium engedélyére van szükségük, ha a tengerparton nyaralnának. Európa többi országából szabad a belépés Montenegróba.

Bosznia-Hercegovinában szombatra 6086-ról 6402-re emelkedett az azonosított fertőzöttek száma. Egy nap alatt ketten haltak bele a Covid-19 betegségbe, így a halálos áldozatok száma 216.

Szakértők szerint a járvány miatt a boszniai gazdaságban az idén legalább 5-7 százalékos visszaesés várható.