Újra kijárási korlátozást rendeltek el Spanyolországban

Katalónia, Lleida, koronavírus, COVID-19
People walk with grocery bags in the Spanish town of Lleida on July 4, 2020. - Spain's northeastern Catalonia region locked down an area with around 200,000 residents around the town of Lerida following a surge in cases of the new coronavirus. (Photo by Pau BARRENA / AFP)
Vágólapra másolva!
A Nyugat-Katalóniában lévő Lleida városban és több környező településen rendelték el a kijárási korlátozást a koronavírus-járvány újbóli terjedése miatt - írja a Spain in English.
Vágólapra másolva!

Július 13-tól rendelték el a korlátozást Lleida város és hét másik település, Alcarràs, Aitona, La Granja d'Escarp, Massalcoreig, Seròs, Soses, Torres de Segre, Sucs és Raimat lakóira. Mindegyik település Segriá járásban található, amelyet egy héttel ezelőtt helyeztek vesztegzár alá. A bevezető utakat a hatóságok őrzik: néhány kivétellel - mint például az áruszállítás - nem lehet sem belépni, sem távozni ebből a térségből, ahol mintegy 210 ezren élnek.

A további szigorításra azért van szükség, mert a vesztegzár ellenére emelkedik a fertőzöttek száma.

A régióban 190 új megbetegedést jelentettek az elmúlt 24 órában. Katalóniában egy nap alatt összesen 816 új beteget regisztráltak. Ez az egy nappal korábbi kétszerese.

Hétfőtől csak akkor hagyhatják el az emberek az otthonukat, ha dolgozni mennek (amennyiben ezt otthonról nem tudják megoldani), vagy orvoshoz, vagy sportolni olyan emberekkel, akikkel egy háztartásban élnek. A szórakozóhelyek, éttermek és a bárok zárva lesznek, de a nyári gyerektáborokat folytatják. 10 főnél nagyobb eseményeket sem lehet megtartani, beleértve az esküvőket és a temetéseket.

Sétálók Lleidában július 4-én Forrás: AFP/Pau Barrena

Katalóniában csütörtök óta kötelező a szájmaszk viselése minden nyilvános helyen függetlenül attól, hogy lehet-e tartani az egészségügyi hatóságok által biztonságosnak vélt, legkevesebb másfél méteres távolságot másoktól. A példát az ország egyre több részén követik, a Baleár-szigeteken és Extremadurában már bevezették, a jövő héten várhatóan elrendelik Andalúziában, Aragónban és La Riojában is.

100 aktív járványgócot tartanak számon

Az egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint mintegy száz aktív járványgócot tartanak számon országszerte. A három vagy annál több, egymással összefüggő igazolt eseteket már gócnak tekintik.
A katalán Segrián kívül még Galiciában, a több mint 70 ezer lakosú A Marina járás került vesztegzár alá, ahol 185 fertőzöttet tartanak nyilván.

Az északi tartományban vasárnap rendkívüli biztonsági intézkedések mellett autonóm parlamenti választásokat tartanak. A szavazóhelyiségekben belépéskor kötelező a kézfertőtlenítés, a padlón kijelölt távolság betartása és a szájmaszk viselése. Az igazolt fertőzöttek nem mehetnek el szavazni.

A dél-európai országban az első, január végi eset óta mintegy 254 ezer fertőzést azonosítottak a vizsgálatok, a halálos áldozatok száma meghaladja a 28 ezret.

A lakosság átfertőzöttségét vizsgáló nagyszabású állami kutatás szerint csaknem két és fél millióan, a lakosság 5,2 százaléka eshetett át a koronavírus-fertőzésen, vagyis nem alakulhatott ki közösségi immunitás a vírussal szemben.