Újabb tüntetés volt szombat este Belgrádban a parlament épületénél, ahol a megmozdulás résztvevői a koronavírus miatt meghozott intézkedések ellen tiltakoztak. A tüntetőket az ellenzéki politikusok próbálják felhasználni, hogy saját politikai céljaikat elérjék.

A szombat esti megmozdulás jóval békésebb volt az előző napinál, amikor emberek ezrei erővel próbáltak meg behatolni a törvényhozás épületébe, kövekkel és már tárgyakkal dobálták meg a rendfenntartó erőket.

Ülve tiltakozó emberek Belgrádban a szerb parlament épülete előtt.Forrás: MTI/EPA/Andrej Cukic

A mintegy 500-1000 ember sorakozott fel a parlament épületével szemben az úton, valamint a közeli parkban. Sokan ülve tiltakoztak. A helyszínen megjelentek azok a huligánok is, akik a hét elején erőszakos cselekedeteket provokáltak. Kis csoportjuk a parlament környéki utcákat rótták. A rendőrök többüket igazoltatták, néhányukat rabkocsiban elszállították.

A koronavírus-járvány miatt tervezett újabb korlátozó intézkedések bevezetése ellen tiltakozó emberek.Forrás: MTI/EPA/Andrej Cukic

A tiltakozások kedden kezdődtek, amikor Vucic elnök bejelentette, hogy kijárási tilalmat készülnek bevezetni a hétvégén a koronavírus elleni küzdelem, a járvány megállítása érdekében. Látva azonban az emberek heves reakcióit Vucic végül visszakozott, és a hatóságok nem vezettek be kijárási tilalmat sem Belgrádban, sem Szerbia más városaiban. A szerb fővárosban azonban korlátozzák a vendéglátóhelyek működését és a tömegrendezvényeken részt vevők számát.

Rendőrökre dobálnak tárgyakat tüntetők a parlament épületénél Belgrádban.Forrás: MTI/EPA/Andrej Cukic

A következő napokban heves, zavargásoktól sem mentes összetűzések törtek ki a tiltakozók és a rendfenntartók között. Agresszív, vélhetően szervezett huligánok is megjelentek a parlamentnél. Előretörtek az épület körül felállított kordonig, összecsaptak a rendőrökkel, megpróbáltak bejutni a törvényhozás épületébe, miközben megdobálták az épületet védő biztonságiakat.

A tüntetőket az ellenzéki politikusok próbálják felhasználni, hogy saját politikai  céljaikat elérjék.