Óriási botrány a maszk nélkül, zsúfolt bárokban bulizó turisták miatt

2020.07.13. 19:04

Megdöbbentő videót közölt az egyik mallorcai újság, amelyen az látszik, hogy több száz német turista maszk és a kötelező távolságtartás betartása nélkül bulizott tömött bárokban az üdülőhelyen péntek este. A Mallorca Zeitung helyi német nyelvű lap beszámolója szerint, mintha nem lenne világjárvány, úgy nézett ki a sétálóutca. A helyiek hiába szóltak a rendőröknek, azok nem figyelmeztették a bulizókat. Mint ismert: Spanyolország az egyik legrosszabbul védekező és legfertőzöttebb ország volt a járvány legnehezebb hónapjaiban. Spanyolország nem a második hullámra készül, hanem még valójában az első sem ért véget. Több helyen karantént is be kellett vezetni.

Als gäb's kein Corona: Hunderte deutsche Partyurlauber feiern am Ballermann

So sah es gestern Abend in der Bierstraße aus, wo mehrere hundert deutsche Urlauber Party gemacht und dabei die Corona-Schutzregeln weitestgehend außer Acht gelassen haben. Weitere Infos und Fotos von dem Abend gibt es hier: https://bit.ly/3iQuour

Közzétette: Mallorca Zeitung – 2020. július 11., szombat

Több száz német turista ünnepelt, ivott és táncolt a lap beszámolója szerint az ismert bárokban. A riport szerint szinte senkin sem volt maszk, ha pedig valaki mégis maszkban érkezett, akkor azt a többi bulizó kinevette. Arról is írnak, hogy sokan egymást átölelve táncoltak, és más turistákkal flörtöltek. Bár a pincérek többsége viselt maszkot, többen nem megfelelően vették fel.

Annak ellenére, hogy egy héttel korábban a rendőrök megbírságoltak egy bártulajdonost, mert a vendégek nem tartották be a járványügyi intézkedéseket, most nem ellenőriztek a rendőrök, írja a lap.

Jens Spahn német egészségügyi miniszter hétfői sajtótájékoztatóján megdöbbent a videó láttán. Arra figyelmeztetett, hogy a tömeges bulik növelik a fertőzés terjedésének veszélyét, a nyaralók pedig a repülőn vagy hazatérés után további embereket fertőzhetnek meg. Szerinte a bulizók felelőtlensége a népszerű üdülőhelyet akár új gócponttá is teheti.

Vasárnap az Origo megírta, hogy Nizzában sem foglalkoztak a járványügyi szabályokkal, miközben Franciaországban romlik a járványhelyzet. Hatalmas bulit tartottak a tengerparton, ahol a zsúfolt tömegben szinte senki sem viselt maszkot. Több mint tízezren voltak a parton.

Hétfőtől egyébként kötelezővé tették a maszk viselését Mallorcán, az éttermekben, a bárokban, de még az utcán is. Kérdés, hogy a rendőrség mennyire fogja betartatni az előírásokat.