Szándékosan okozott tömegszerencsétlenséget a tóba hajtó kínai buszsofőr

2020.07.13. 07:11

A South China Morning Post hongkongi lap szerint a kínai buszsofőr bosszút akart állni, amiért a helyi kormányzat lerombolta az otthonát. A sofőr múlt kedden a délnyugat-kínai Kujcsou tartományban hajtott bele egy tóba, 21 ember halt bele a szándékos balesetbe.

A Csang vezetéknévvel azonosított, 52 éves férfinek tartós bérleti joga volt az ansuni kormányzat tulajdonában álló lakóhelyre, ám azt a viskónegyedek fejlesztését célzó egyik terv alapján lebontásra ítélték. Csang telefonon panaszt tett a helyi kormányzat felé az ügyben, és azt kérte, hogy ne bontsák le az otthonát anélkül, hogy másikat biztosítanának helyette. Az épületet a tragédia reggelén rombolták le - közölte a rendőrség.

A hatóságok közleményéből kiderül, hogy a férfi aznap vezetés előtt és közben is alkoholt fogyasztott, és mielőtt a volán mögé ült volna,  felhívta barátnőjét, akivel "cinikus és pesszimista" gondolatokat osztott meg. A buszt végül egy hirtelen balkanyart véveöt sávon keresztülgázolva hajtotta bele a helyi víztározóba. A balesetben vele együtt 21 ember meghalt, és további 15 sérült meg. A busz utasai között legalább 12 olyan diák is volt, aki az egyetemi felvételi vizsgák első megmérettetésén volt túl, közülük öten haltak meg.

A Hszinhua Hírügynökség által közreadott képen egy tóba esett buszt mentenek ki a délnyugat-kínai Kujcsou tartományban fekvő Ansun település közelébenForrás: MTI/AP/Hszinhua Hírügynökség/Long Rui

A rendőrség közleménye arra is rávilágított, hogy Csang június 8-án aláírt egy megállapodást a helyi kormányzattal arról, hogy a csaknem 40 négyzetméteres otthonáért cserébe mintegy 72 ezer jüan (3,2 millió forint) egyszeri kártérítést kap, ám az összeget sosem vette át. A férfi továbbá kérvényt nyújtott be olyan önkormányzati bérlakásra, amelyeket a piaci ár alatt adnak ki, de pályázatát visszautasították.

Az SCMP rámutat: a kínai internetezőket megosztotta a hír. Bár sokan együttéreztek Csanggal az otthona elvesztése és a megfelelő kompenzáció hiánya miatt, tettét elítélték. "A gyengéknek nincs módjuk ellenállni a hatalmasoknak, ezért a náluk is gyengébbek ellen fordulnak" - idézte a lap a WeChat kínai közösségi hálózat egyik kommentelőjét.

Az ansuni kormányzat egy vasárnap kiadott közleményben közölte, hogy tovább vizsgálja a lakóépület lebontásának körülményeit, és hiányosságok felderítése esetén büntetést fog kiszabni.