Egyre jobban terjed a koronavírus a Magyarországgal szomszédos országokban

Horizontal CORONAVIRUS POLICE CHECK POLICE ROAD CHECK BORDER EPIDEMIC PANDEMIE
A Hungarian police officer checks cars at the Nickelsdorf-Hegyeshalom border crossing on the Austrian-Hungarian border on March 18, 2020. - Hungary's closure of its land borders over the coronavirus crisis caused massive tailbacks for passengers and hauliers alike Wednesday -- including those seeking to enter from fellow members of the Schengen zone. Hungary closed its borders at midnight on May 16, 2020 to all passenger traffic except its own citizens in a bid to stem the spread of the novel coronavirus. (Photo by ALEX HALADA / AFP)
Vágólapra másolva!
A koronavírus-járvány ismét gyors ütemben terjed a kelet-európai, illetve a balkáni régióban. Annak érdekében, hogy Magyarországra minél kisebb eséllyel hozzák be a vírust, a kormány utazási korlátozásokat vezetett be, járványügyi szempontból 3 kategóriába sorolva az államokat. Az Origo a legfrissebb járványügyi adatok alapján mutatja be a sárga, tehát a kevésbé súlyos, illetve a vörös, azaz a súlyos fertőzöttséggel rendelkező európai országokban a járványügyi helyzetet. 
Vágólapra másolva!

Szerbia

Az elmúlt hetekben Szerbiában is elkezdett emelkedni a fertőzöttek száma. Ezért Aleksandar Vucic szerb elnök múlt héten bejelentette, várhatóan hétvégi kijárási tilalmat vezetnek be a szerb fővárosban, de akár az egész országban.

Emiatt

az egyesült baloldali és szélsőjobbos ellenzék részéről még aznap heves tiltakozások kezdődtek,

főképp Belgrádban. A tüntetők kövekkel és üvegekkel dobálták a parlamentet, illetve az azt védő rendőrsorfalat, néhányszor megpróbálva behatolni az épületbe.

A szerb elnök ezek hatására rá egy napra közölte, hogy hogy nem lesz kijárási tilalom, csupán más jellegű korlátozó intézkedések.

Vucic július 12-én a következőképpen kommentálta a járványügyi intézkedések ürügyén az ellenzék által kirobbantott tüntetéseket:

A szerb elnök véleménye alapján a belgrádihoz hasonló tömeges demonstrációk azért veszélyesek, mert utánuk akár tízszeresére nőhet a koronavírussal fertőzöttek száma.

Az interjú végén hozzátette:

politikai ellenfelei számos álhírt terjesztettek azért, „hogy tovább rontsák a helyzetet Belgrádban".

Az egyesült ellenzék többek között azt híresztelte, hogy a kormány a hadsereg ejtőernyős különítményét és vízágyúkat is bevetett a parlament előtt randalírozó tüntetőkkel szemben, akik kövekkel és petárdákkal dobálták meg a rendőröket. Vucic mindezt cáfolta.

Szerbiában összesen 18 639 fertőzöttet regisztráltak, a halottak száma 405, a gyógyultaké 13 940. Az aktív esetek száma 4 294, ez a szám meredeken emelkedik. Hétfőn 279 új fertőzéses esetet jelentettek, vasárnap 287-et, szombaton pedig 345-at. Az új fertőzöttek száma csupán azért csökkent, mert hétvégén kevesebb tesztet végeztek el. Az új halálesetek száma hétfőn 12 volt.

Románia

Romániában megszüntettek több járványügyi intézkedést június elején, de már akkor elkezdett nőni az aktív fertőzöttek száma.

A politikai csatározások pedig ellehetetlenítették a későbbiekben a hatékony védekezést.

Klaus Iohannis államfő legutóbb július 9-én szólította fel a parlamentet, hogy mielőbb fogadja el a lakosság egészségének hatékony védelméhez szükséges jogszabályi keretet.

Romániában ugyanis jelenleg senkit sem lehet karanténra vagy kórházi elkülönítésre kényszeríteni,

mert egy alkotmánybírósági döntés miatt július 3-án hatályon kívül helyezték az erről szóló miniszteri rendeleteket. A joghézagot felszámolni hivatott, a jobboldali (PNL) kisebbségi kormány által július 6-án elfogadott törvénytervezetet a szociáldemokrata (PSD) parlamenti többség élesen bírálta, jelentős módosításokat indítványozva, ez a törekvése a baloldalnak azonban elbukott, ezért még mindig nem szavazták meg a tervezetet.

A témával kapcsolatosan július 13-án Marcel Ciolacu PSD-elnök, aki a parlament alsóházának, a képviselőháznak az elnöke is egyben, azt mondta: a képviselőházi vita során 80 százalékban módosították ugyan a kormány szerinte rettenetes törvénytervezetét, de a végső döntés meghozatalában illetékes szenátus nem fogja megszavazni a jogszabályt, amíg Ludovic Orban miniszterelnök nem járul a parlament elé, hogy tisztázza a kormány álláspontját a polgárok szabadságjogainak korlátozásáról.

A PSD azt állítja, hogy a kormányon lévő PNL - Iohannis államfő és Orban miniszterelnök pártja -

a sajtó által karanténtörvényként emlegetett jogszabály által „egészségügyi lágerré akarja tenni Romániát".

A párt egyes tisztségviselői az embereket az utcáról egy tüsszentés miatt önkényesen elhurcoló egészségügyi rendőrség rémképével riogatják a közvéleményt.

A karanténtörvény ellen vasárnap mintegy 200 személy tüntetett Bukarestben, szájmaszk és más védőfelszerelés nélkül,

a társadalmi távolságtartási szabályokat teljes mértékben mellőzve. A tüntetés főszervezője egy médiaceleb volt, aki „Egészségügyi Diktatúra Törvényének" nevezte a kormány tervezetét. A megmozdulás résztvevőit a rendőrség megbírságolta.

Romániában pénteken dőlt meg az újabb negatív rekord, akkor 698 új fertőzöttet regisztráltak. Hétfőn 423, vasárnap pedig 456 új esetet mutattak ki, de a hatóságok szerint a csökkenés kizárólag annak tulajdonítható, hogy hétvégén kevesebbet teszteltek.

A fertőzöttek összlétszáma 32 948. Hétfőn 17, vasárnap 13, szombaton pedig 12 új halottat regisztráltak, a számuk így elérte az 1901-et. A gyógyultak száma 21 692, az aktív eseteké pedig 9355, ez utóbbi jelentős emelkedést jelent.

Forrás: MTI

Ukrajna

Ukrajnában hétfőn 612 új fertőzéses esetet regisztráltak, kedden 638-at, ezzel együtt a járvány kezdete óta azonosított betegek száma elérte az 54 ezer 771-et. Az elmúlt héten még több napig 800 fölötti volt az új fertőzöttek száma, a hét végén esett vissza 600-700 közé.

Vitalij Klicsko kijevi főpolgármester szerint

A meghaltak száma 14 újabb halálos áldozattal 1412-re nőtt, míg eddig 27 ezer 154-en gyógyultak meg. Az aktív betegek száma 26 ezer 205.

Ukrajnában nagy valószínűséggel azért a nyugati országrész a legfertőzöttebb, mivel onnan járnak a legtöbben Nyugat-Európába dolgozni. A vendégmunkásokkal együtt pedig a vírus is „ingázik" Ukrajna és az EU között.

Drámaian nő a Nyugat-Balkánon a fertőzöttek száma

Albániában 3571 esetet regisztráltak eddig, ebből 2014 fő meggyógyult, 95 pedig meghalt. Hétfőn 117 új esetet diagnosztizáltak. Az aktív fertőzöttek száma 1462. Az új halálesetek száma 2.

Bosznia-Hercegovinában összesen 6 981 fertőzöttet tartanak számon, hétfőn 104, vasárnap 158, szombaton pedig 317 új esetet regisztráltak. A halottak összlétszáma 226, az elmúlt két napban 5 új haláleset volt. A gyógyultak száma 3179, az aktív eseteké 3576, ami nagyon magas.

Montenegróban 1287 fertőzöttet regisztráltak, 24 a halottak összlétszáma, 330 személy gyógyult meg, 933 az aktív eset.

Észak-Macedóniában eddig 8197 fertőzést regisztráltak, a halottak száma 385. A gyógyultak száma 4326, aktív esetből 3486 van. Hétfőn 86 új fertőzöttet diagnosztizáltak, és 3 személy halt meg a koronavírussal összefüggő megbetegedésben. Vasárnap a regisztrált esetek száma 136, szombaton 198 volt. Ezek nagyon magas számok.

Ennek ellenére az országban hétfő és szerda között előrehozott parlamenti választásokat tartanak.

Karanténban lévő beteg készül szavazni védőfelszerelést viselő választási bizottsági tagok és egészségügyi dolgozók jelenlétében Szkopjéban, 2020. július 13-án. Forrás: MTI/EPA/Nake Batev

Koszovóban vasárnap 203 új esetet diagnosztizáltak, így 4715-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma. 4 halálos áldozata volt aznap a koronavírus okozta megbetegedéseknek, ezzel 101-re nőtt a halottak száma. Hétfői adatokat még nem közöltek.

A Nyugat-Balkánon komoly szerepe lehet a járvány ilyen drámai mértékű terjedésében a vendégmunkásoknak, akik Németország és Ausztria, illetve a térség országai között folyamatosan ingáznak.

Törökország

Törökországban eddig 214 001 fertőzöttet regisztráltak, az új fertőzöttek száma az utóbbi napokban 1000 és 1100 fő között ingadozott. A halottak száma 5382, ebből 19 hétfői eset, a gyógyultak száma 195 671. Aktív eset 12 948 van. Törökországban a fertőzöttek számának a nagymértékű emelkedéséhez az is hozzájárulhatott, hogy keleti szomszédjában, Iránban katasztrofális a járványügyi helyzet.

Fehéroroszország

Fehéroroszországban 65 114 a fertőzöttek összlétszáma, ebből 182 hétfői eset. A halottak száma 468, ebből 4 új eset. A gyógyultak 55 492-en vannak, az aktív fertőzöttek 9154-en. A kelet-európai államban a járványügyi védekezést nagyban megnehezítette, hogy Aljakszandr Lukasenka államfő kezdetben nem vette komolyan a helyzetet.

Moldovai Köztársaság

A Moldovai Köztársaságban 19 439 fertőzöttet tartanak számon, ebből 57-et hétfőn regisztráltak. A halottak száma 649, ebből 7 személy halálozott el az utóbbi napon. A gyógyultak száma 12 793, az aktív eseteké 5997. Ukrajnához, illetve a Balkánhoz hasonlóan Moldovában is a külföldön dolgozó, Nyugat-Európa és Moldova között folyamatosan ingázó vendégmunkások miatt emelkedik az aktív fertőzöttek száma.