Rendőr lett egy magyar pénzügyi ellenőr a tengeren túl

2020.07.14. 13:03

A keszthelyi férfi 2005-ben szerelt le Afganisztánból, ahol megismerkedett pár kanadaival, akik a tengerentúli életről meséltek neki. Ezután költözött Torontóba, ahol megtalálta a számításait.

Zanati Balázs Keszthelyen született. Most 43 éves és évek óta Kanadában él marokkói feleségével és két gyerekével együtt. Magyarországon katonai főiskolát végzett, aztán a Honvédelmi Minisztériumban dolgozott pénzügyi ellenőrként. Innen indult el Afganisztánba 2004-ben, ahol a NATO-csapatok pénzügyeit felügyelte. Ekkor meséltek neki kanadai ismerősei tengerentúli életükről, ami nagyon megtetszett neki - írta meg a Ripost a Bors interjúja alapján.
Érdekelt az ottani élet, így 2005-ben leszereltem, és belevágtam a kalandba. Erős vállalás volt, ugyanis nem beszéltem jól angolul. – mondta a lapnak Zanati Balázs. 

null

null

Miután megkapta a kanadai letelepedési engedélyt, Torontóban maradt. Balázs először egy autókereskedésben helyezkedett el. A 2008-as gazdasági válságot már Kanadában élte meg és a feleségét is ott ismerte meg. 
Ekkor még szó nem volt arról, hogy én valaha is rendőr leszek. Utána egy edzőteremben helyezkedtem el. Itt ismertem meg egy hölgyet, aki rendőrként dolgozott, az ő ajánlására szegődtem a rendőrség kötelékébe. – mondta a férfi, aki több hónapig tanult a szakmát, de közben bedobták a mélyvízbe.
Mindenki az utcán kezd, 10 hétig egy tapasztalt járőr mellett, majd utána már egyedül dolgoztam. Az első időszakban hívásról hívásra megy az ember, majd kap egy állandó kerületet, ahol kiépíti a kapcsolatait. – mondta a férfi, majd azt mesélte, hogy riasztották már több halálos áldozattal járó esethez is, sőt

a fegyverét is többször kellett már használnia, de még senkit sem kellett lelőnie.

null

null

Sok halott embert láttam, de ezen nem szabad fennakadni, muszáj fejben kikapcsolni munka közben. –magyarázta.

Előfordul, hogy biciklivel, vagy gyalog járőrözik, de sokszor az amerikai filmekből is ismerős rendőrautóval megy ki egy bűncselekmény helyszínére. 

Fokozott figyelemmel és készültséggel ügyelnek a koronavírus terjedésének megelőzésére is. Azt mondja, hogy náluk ugyan kijárási tilalom nem volt, és a tömegközlekedési eszközökön sem kell maszkot hordani, de:
Két méternél közelebb nem mehetnek egymáshoz az emberek, és tilos az öt főnél nagyobb csoportosulás. Aki azonban szabályt szeg, azt 800 dollárra, azaz közel 250 ezer forintra is megbüntethetik. – mondta Zanati Balázs.