Romániában továbbra is gyorsuló ütemben terjed a vírus

2020.07.14. 13:44

Romániában továbbra is gyorsuló, napi 600 új esetet meghaladó ütemben terjed a koronavírus-járvány, kedden a kórházban kezelt fertőzöttek száma is meghaladta az áprilisi első csúcsot.

A stratégiai kommunikációs törzs keddi jelentése szerint az utóbbi 24 órában - az utóbbi két hét átlagánál több mint 40 százalékkal több - 637 új fertőzést azonosítottak, miután múlt héten négy napon is a 600-at közelítette vagy meg is haladta új esetek száma.

A diagnosztizált újabb fertőzések ritmusa az utóbbi két napon csak azért esett 500 alá, mert a hét végén a szokásos 13-14 ezer tesztnél jóval kevesebb tesztet értékeltek ki.

Védőmaszkot viselő idős pár egy bukaresti piacon. 2020. április 29-én, a koronavírus-járvány idejénForrás: MTI/EPA/Robert Ghement

Az utóbbi 24 órában kiugróan sok, 30 újabb áldozatot követelt a kór: ez az adat az utóbbi időszak átlagának másfélszerese, a súlyos esetek közül pedig 234-et továbbra is a kórházak intenzív terápiás osztályain ápolnak.

A járvány kezdete óta Romániában több mint 33 500 koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, közülük több mint 1900-an meghaltak, több mint 1800-an meggyógyultak.

Hívek maszkban az első beltéri istentiszteleten a Kolozsvár-Belvárosi Református Egyházközség kolozsvári Farkas utcai templomában 2020. június 21-énForrás: MTI/Kiss Gábor

Bár most már nincs minden fertőzött kórházban, vagyis tíz nap után akkor is hazaengedik a tünetmentes fertőzötteket, ha nem nyilváníthatják gyógyultnak őket (volt két egymást követő negatív tesztjük), a kórházak terheltsége meghaladta a járvány első, április végi tetőzésekor regisztrált eddigi rekordot: kedden már 7856 Covid-19-ben szenvedő beteget ápoltak kórházban.

A GCS szerint 658 fertőzöttet saját kérésére engedtek haza, mivel július harmadika óta egy alkotmánybírósági határozat következtében senkit sem lehet akarata ellenére kórházi kezelésre vagy karanténra kötelezni.

A járvány elleni védekezést nehezítő joghézag felszámolása érdekében a jobbközép kisebbségi kormány múlt hétfőn törvénytervezetet terjesztett a parlament elé, amelyet azonban az alkotmányos szabadságjogok sérülésére hivatkozva vonakodik megszavazni a törvényhozás baloldali többsége.

Klaus Iohannis román államfőForrás: MTI/EPA/Román elnökség/Dragos Asaftei

A jobboldali Klaus Iohannis államfő kedden a szenátusban többséggel rendelkező ellenzéki Szociáldemokrata Pártot (PSD) bírálta azért, hogy a karanténtörvény elfogadásának hátráltatásával megfosztja a kormányt a járvány elleni küzdelem egy fontos eszközétől, szerinte a PSD ezáltal román állampolgárok százainak haláláért tehető legalábbis erkölcsileg felelőssé.

Az államfő élesen bírálta azokat, akik bagatellizálják a koronavírus jelentette veszélyt, vagy éppenséggel tagadják a kórokozó létezését, és újabb felhívást intézett a parlamenthez, hogy mielőbb fogadja el a járványhelyzetben vagy biológiai veszély esetén elrendelhető közegészségügyi intézkedésekről szóló törvénytervezetet.