A kenyai hatóságok mentettek meg egy 12 éves kenyai lányt, miután azt egy hónapon belül kétszer is házasságra kényszerítették idősebb férfiakkal - számoltak be az esetről a BBC.com hírportálon.

A 12 éves lány a fővárostól, Nairobitól nyugatra fekvő Narok megyei kis településen élt meglehetősen nehéz körülmények között két kisebb testvérével és apjával, aki egy hónapja kényszerítette arra, hogy hozzámenjen egy 51 éves férfihoz.  Persze mindezt illegálisan, mert Kenyában büncslekménynek számít a 18 évesnél fiatalabb lányok kiházasítása.

A lány először tiltakozott, de az unokatestvérei többször is megverték, így végül belement a "kényszerházasságba", amely egy hétig sem tartott, mert a gyereklány megszökött a településről.

Haza nem mert menni, így kényszerből hozzáment egy másik, 35 éves férfihoz. Mint később kiderült, az illlető már egyébként is nős volt. Az apja viszont megtalálta, és visszavitte az 51 éves emberhez.

Végül a kislányon egy gyerekjogi aktivista segített, aki értesítette Nairobiban a hatóságokat.

Az apja négy tehénért adta oda az idős embernek a gyereket, akinek nem volt más választása, mint hogy hozzámenjen - mondta a BBC-nek Joshua Kaputah, a Narok Megyei Békeszövetség vezetője, aki hozzátette: a mélyszegénység és koronavírus-járvány nagyban hozzájárult Kenyában az illegális gyermekházasságok számának növekedéséhez.

Kenya egyes részein nem ritka, hogy a tizenéves lányokat háziállatokért cserébe eladják a saját szüleik idősebb férfiaknak (a kép illusztráció).Forrás: Al Kags/Pixabay

A vidéki kis településeken nagyon sok család hónapok óta éhezik, és valószínűleg csábító ajánlat, amikor egy sokgyerekes családfőnek kettő vagy három tehenet is felajánlanak egy kislányért - nyilatkozta Joshua kaputah.

A Kenya Standard újság arról számolt be, hogy

a kislányt, aki egyébként többször is megerőszakoltak, egy fővárosi gyermekotthonban helyezték el.

Az apját és a "két férjét" körözi a rendőrség, ugyanis mindhárman szökésben vannak. Ha el is fogják őket, a kenyai törvények értelmében tettükért maximum öt év börtönbűntetésre számíthatnak, de helyi sajtóbeszámolók szerint valószínűbb, hogy csak pénzbírságot szabnak ki rájuk.