Fél év börtönt kapott egy tunéziai nő egy korán-versként megírt tréfa miatt

Vágólapra másolva!
Fél év börtönre és kétezer dínár (mintegy 250 ezer forint) pénzbüntetésre ítélte egy tunéziai bíróság kedden Emna Sarki bloggert egy az új koronavírusról korán-vers formájában íródott tréfa facebookos megosztásáért.
Vágólapra másolva!

A május elején megosztott szöveggel - amely a Covid-19 betegség kórokozóját királyokat és rabszolgákat egyformán sújtó, Kínából érkezett végzetes vírusként írta le, s védekezésként a tudomány követésére és a tradíciók elhagyására intett egy kitalált istenség nevében - a 27 éves Sarki felháborodást váltott ki a közösségi média egyes felhasználói között, akik megbüntetését követelték. A nőt május 5-én hallgatta ki a rendőrség, és másnap vád alá helyezték

Az észak-afrikai arab országban éles szembenállás alakult ki a világi és iszlamista politikai szárnyak között az arab tavasz kezdetén, kilenc éve kirobbant forradalom óta.

Mosen Dali bírósági szóvivő közlése szerint Sarkit vallási és faji gyűlöletkeltés vádjában találták bűnösnek. A blogjában a szabadság és a nők témájával foglalkozó Sarki fellebbezni kíván az ítélet ellen.