Hét hajó kigyulladt egy iráni kikötőben

accident Horizontal panoramic
A screen grab taken from a from Iranian State TV IRIB on July 15, 2020, shows firefighters combatting a blaze at the Delvar Kashti Bushehr boat factory in the Iranian city of Bushehr. (Photo by - / IRIB NEWS AGENCY / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT - AFP PHOTO / HO / IRIB" NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS FROM ALTERNATIVE SOURCES, AFP IS NOT RESPONSIBLE FOR ANY DIGITAL ALTERATIONS TO THE PICTURE'S EDITORIAL CONTENT, DATE AND LOCATION WHICH CANNOT BE INDEPENDENTLY VERIFIED - NO RESALE - NO ACCESS ISRAEL MEDIA/PERSIAN LANGUAGE TV STATIONS/ OUTSIDE IRAN/ STRICTLY NI ACCESS BBC PERSIAN/ VOA PERSIAN/ MANOTO-1 TV/ IRAN INTERNATIONAL /
Vágólapra másolva!
Legalább hét hajó kigyulladt a dél-iráni Busehr kikötőjében - jelentette szerdán a Tasnim iráni hírügynökség.
Vágólapra másolva!

Az iráni Busehrben kigyulladt legalább hét hajó. Halálos áldozatokról nem érkeztek jelentések - írja a Reuters.

Kép az oltásról az iráni állami televízió felvételéből Forrás: AFP/-

A városban orosz segítséggel épített atomerőmű működik.

Június vége óta több robbantás és tűzeset történt iráni katonai, nukleáris és ipari létesítmények közelében.

Július 2-án a Natanzban működő földalatti atomlétesítményben csaptak fel a lángok, ami az iráni urándúsító program legfontosabb helye. Teherán szerint az urándúsítás kizárólag békés célokat szolgál, de nyugati hírszerző szervek és a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) szerint Iránnak összehangolt, titkos atomfegyver-programja volt, amelyet 2003-ban leállított. Teherán tagadja, hogy valaha is atomfegyverre kívánt volna szert tenni.

Az iráni hatóságok állításuk szerint megállapították az urándúsítóban keletkezett tűz okát, de azt csak később fogják közölni. Egyes iráni vezetők szerint feltehetően kibertámadás történt, és figyelmeztettek, hogy Irán bármilyen elkövető ország ellen megtorló intézkedéseket hoz.

Július elején az IRNA hivatalos iráni hírügynökség arról írt, hogy a szabotázsakciók mögött olyan ellenségek állhatnak, mint Izrael vagy az Egyesült Államok, majd rövidesen felhagyott a közvetlen vádaskodással.

Az izraeli védelmi miniszter július 5-én kijelentette, hogy nem feltétlenül az országa áll a titokzatos iráni incidensek mögött.