Hét hajó kigyulladt egy iráni kikötőben

2020.07.15. 17:09

Legalább hét hajó kigyulladt a dél-iráni Busehr kikötőjében - jelentette szerdán a Tasnim iráni hírügynökség.

Az iráni Busehrben kigyulladt legalább hét hajó. Halálos áldozatokról nem érkeztek jelentések - írja a Reuters.

Kép az oltásról az iráni állami televízió felvételébőlForrás: AFP/-

 A városban orosz segítséggel épített atomerőmű működik.

Június vége óta több robbantás és tűzeset történt iráni katonai, nukleáris és ipari létesítmények közelében. Július 2-án a Natanzban működő földalatti atomlétesítményben csaptak fel a lángok, ami az iráni urándúsító program legfontosabb helye. Teherán szerint az urándúsítás kizárólag békés célokat szolgál, de nyugati hírszerző szervek és a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) szerint Iránnak összehangolt, titkos atomfegyver-programja volt, amelyet 2003-ban leállított. Teherán tagadja, hogy valaha is atomfegyverre kívánt volna szert tenni.

Az iráni hatóságok állításuk szerint megállapították az urándúsítóban keletkezett tűz okát, de azt csak később fogják közölni. Egyes iráni vezetők szerint feltehetően kibertámadás történt, és figyelmeztettek, hogy Irán bármilyen elkövető ország ellen megtorló intézkedéseket hoz.

Július elején az IRNA hivatalos iráni hírügynökség arról írt, hogy a szabotázsakciók mögött olyan ellenségek állhatnak, mint Izrael vagy az Egyesült Államok, majd rövidesen felhagyott a közvetlen vádaskodással.

Az izraeli védelmi miniszter július 5-én kijelentette, hogy nem feltétlenül az országa áll a titokzatos iráni incidensek mögött.