Belgiumban maradnak a jelenlegi korlátozások

2020.07.15. 16:48

A belga nemzetbiztonsági tanács szerdán úgy döntött, hogy egyelőre nem engedélyezi a koronavírus féken tartását szolgáló korlátozások további lazítását.

Sophie Wilmes belga miniszterelnök a tanácsülést követő sajtótájékoztatón elmondta, hogy az eredetileg 5 szakaszra tervezett korlátozásenyhítések mégsem léphetnek az utolsó fázisba, mivel már július eleje óta észlelhető, hogy a vírus új erőre kapott, és ismét egyre gyorsabban terjed.

A döntést jövő héten felülvizsgáljak, amikor már pontosabb képet kapnak a járvány helyi terjedéséről.

Sophie Wilmes miniszterelnök a szerdai sajtótájékoztatónForrás: BELGA via AFP/Pool Christophe Licoppe

Az esetszámok hirtelen csökkenése után azt vettük észre, hogy az újonnan fertőzöttek száma a napokban már 8 százalékkal növekedett, a reprodukciós ráta ismét egy felett van - figyelmeztetett.

Wilmes arra is emlékeztetett, hogy a maszk viselése immáron kötelező minden üzletben és olyan zárt helyiségben, ahol egyszerre több ember is tartózkodik.

A maszk mindennapi életük részévé vált. A teljes védekezéshez nem elégséges, de aki nem viseli, büntetésre számíthat - hangsúlyozta.

A kötelező maszkviselésre felszólító kiírás egy ninovei üzletben BelgiumbanForrás: BELGA via AFP/Nicolas Maeterlinck

A külföldi nyaralásokkal kapcsolatban elmondta, hogy mindenhol és minden esetben is be kell tartani a higiéniai és távolságtartással kapcsolatos előírásokat, mert a vírus külföldön is ugyanaz a vírus marad.

Kiemelte, hogy a járványmutatók ismét egyértelműen a rossz irányba mutatnak, és az újabb általános lezárások és leállások elkerülése érdekében a megelőzésre kell koncentrálni. Azonban ha a helyzet ismét komolyra fordul, a belga kormány kész újra szigorú korlátozásokat elrendelni.Az ország flamand régiójában 4907, a vallon tartományban 3392, míg Brüsszelben 1489 aktív fertőzöttet tartanak számon. A 11,5 millió lakosú országban közel 9800-an haltak már bele a betegségbe, illetve 62 802 ember kapta el a fertőzést.