Farage: Brüsszel minél jobban ellenáll, Orbán annál népszerűbb lesz

(FILES) In a file picture taken on April 13, 2015 UK Independence Party (UKIP) leader Nigel Farage attends a coffee morning at Coppins Community Centre in Clacton-On-Sea in Essex during a general election campaign visit. Nigel Farage's resignation as UKIP leader was rejected by the party it was announced on May 11 who persuaded Farage to stay on as leader of anti-EU party. Farage announced his resignation after failing to be elected to the parliamentary seat of Thanet South. AFP PHOTO / BEN STANSALL
Vágólapra másolva!
Ha az Európai Unió nem hajlandó meghallani a magyarok kéréseit a tagállamok nagyobb függetlenségével kapcsolatban, akkor a brüsszeli ellenállás eredménye nem lehet más, mint hogy Orbán Viktor tovább tudja növelni a népszerűségét hazája szavazóinak körében – mondta Nigel Farage brit politikus, a Brexit Párt megalapítója a Danube Institute új podcast sorozatában.
Vágólapra másolva!

A Danube Institute új podcast sorozata, a Danube Dialogues legújabb részében John O'Sullivan, az intézet elnöke készített interjút Nigel Farage újságíróval és politikussal, a UKIP volt elnökével, a Brexit Párt megalapítójával – írta a Híradó.hu.

Farage már az interjú elején elárulta, hogy fiatalon egyáltalán nem tervezte, hogy politikai pályára lép, habár élvezte követni a mindennapi híreket, és amikor csak alkalma adódott, vitába szállt bármilyen témával kapcsolatban.

Ám annak ellenére, hogy a személyes hőse Margaret Thatcher volt, ő mégis az üzleti karrier mellett döntött, amikor egy nagy, nemzetközi kereskedelmi céghez csatlakozott. A politikai hivatását akkor érezte meg, amikor az Egyesült Királyság aláírta a maastrichti szerződést, mert úgy érezte, hogy

„Az európai projekt alapja, már az 1957-es római szerződéstől kezdve, mindig is az egyre szorosabb politikai unió megvalósítása volt. Az egész erről szól, egy szuperhatalom létrehozásáról" – mondta.

Nigel Farage: A populizmus igencsak népszerűvé kezd válni Forrás: AFP/Ben Stansall

Szerinte az orbáni követelések, hogy Brüsszel több hatalmat, nagyobb bírói függetlenséget adjon a tagállamoknak, és hogy megengedje, hogy saját döntéseket hozzanak, az egyetemekről vagy bármiről, azt fogja eredményezni, hogy minél inkább kéri ezeket, és minél inkább visszautasítják, annál népszerűbb lesz Orbán a magyar szavazók körében.

Úgy fogalmazott,

Orbán Viktor ragaszkodása az egyházhoz és a keresztény értékrendhez Magyarországon, a nemzeti identitás megőrzése iránti elköteleződése és az etnikai bevándorlás miatti aggodalmai teljesen szembemennek mindazzal, amit a német, francia, belga vagy más politikai vezetők mondanak - tette hozzá.

Támogatja a populizmust

Farage elmondta, ő teljes mértékben támogatja a populizmust, hiszen az semmi egyebet nem takar, mint az emberek azon racionális vágyát, hogy újra önmagukat kormányozzák, hogy helyreállítsák a demokráciát és megőrizzék a nemzeti identitásukat.

A populizmus igencsak népszerűvé kezd válni. És ha a populizmus vagy a populista hullám azt jelenti, hogy az emberek a városaikban és falvaikban egyre inkább saját kezükbe akarják venni a sorsukat, hogy működőképes demokráciát szeretnének a központosított bürokráciával szemben, akkor a szó minden értelmében csak támogatni tudom – fejtette ki.

– mondta.

Szerinte az európai projekt célja mindig is az egyre szorosabb politikai unió megvalósítása volt, és a meg nem választott bürokraták uralma máris komoly törésekhez vezetett. Európát a gazdasági problémák az észak–déli tengely mentén osztották ketté, míg a kulturális kérdések a keleti és a nyugati országok ellenállását teremtették meg.

Más tagállamok is megkísérelnek majd kilépni

Mindez valószínűleg még több központosítást fog kiváltani, ami miatt pedig előfordulhat, hogy más tagállamok is megkísérelnek majd kilépni – magyarázta.

Farage szerint elképzelhetetlen, hogy az EU valaha is megreformálja magát, így csak idő kérdése, és előbb vagy utóbb össze fog omlani.

A közelgő amerikai választásról is elmondta véleményét. Kifejtette, hogy bár Joe Biden támogatja a rendőrség költségvetésének jelentős csökkentését, ettől függetlenül, ha az átlag amerikai azt látja, hogy egy olyan elnök kerülhet a Fehér Házba, aki látszólag semmit sem képes kézben tartani, és akit könnyen befolyásolhat a szélsőbaloldali, rendőrség elleni, anarchista lobbi, ami saját és gyerekeik személyes biztonságát teszi kockára, és közben még a magántulajdon védelmével sem foglalkozik, akkor Donald Trump újra meg fogja nyerni az amerikai középosztály szívét.