Oroszországban háromnapos választásokat tartanának

2020.07.15. 22:08

Második olvasatban szavazta meg az orosz parlament alsóháza szerdán azt a törvénymódosítást, amely lehetővé tenné, hogy az országban a parlamenti és egyéb választásokat, valamint a népszavazást három nap alatt bonyolítsák le.

A módosítást első olvasatban még 2012-ben fogadta el a ház, Dmitrij Medvegyev akkori elnök beterjesztése alapján.
A több, de legfeljebb három napig tartó voksolásról szóló döntést a választás hivatalos kiírásától számított tíz napon belül kell kihirdetni.A szavazatot a központi és a regionális választási bizottságok döntése alapján nemcsak a helyi kerületi választóhelyiségekben, de más, erre a célra kialakított és felszerelt helyeken is le lehet majd adni. A törvénytervezet a szavazási folyamat más jellemzőinek meghatározására is felhatalmazná a testületeket. Helyi ügyekben megtartott többnapos választás esetén nem lesz lehetőség a szavazatok előzetes leadására, és a lakóhelytől távol történő voksolásra.

Szájmaszkot viselő látogatók a moszkvai Vörös téren nyílt könyvvásáron 2020. június 6-án. A könyves seregszemle az első látogatható kulturális esemény Moszkvában a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások óta.Forrás: MTI/EPA/Makszim Sipenkov

Az új rendszert már a szeptemberben esedékes regionális és pótválasztások idejére bevezethetik.

Ella Pamfilova, a Központi Választási Bizottság elnöke az orosz alkotmány módosításáról rendezett, egy héten át tartó, július 1-jén lezárult szavazásról beszámolva múlt csütörtökön azt mondta Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, hogy az embereknek nagyon megtetszett az új eljárás.