Litvánia ismét szigorít a beutazási feltételeken

2020.07.16. 19:04

Litvánia szigorítani tervezi az Európai Unió határain túlról, és meg egy sor országból érkező állampolgárok beutazásának feltételeit, miután nőtt a koronavírusos fertőzöttek száma - jelentette be csütörtökön a vilniusi kormány.

Az Európai Unión és a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezeten (OECD) kívüli államok polgárai számára kötelezővé tesszük a koronavírus-tesztet, és a 14 napos karantént a beutazást követően - közölte a litván miniszterelnök a Facebook-oldalán.

Saulius Skvernelis, litván miniszterelnök.Forrás: Anadolu Agency/2017 Anadolu Agency/Cuneyt Karadag

Skvernelis emlékeztetett rá, hogy

a közelmúltban Kaunasban, Litvánia második legnagyobb városában járványgócpont alakult ki egy közlekedési vállalatnál, és a fertőzést Üzbegisztánból érkezett alkalmazottak hurcolták be.Az utazási korlátozásokról a kormány koronavírus-válságbizottsága hozott döntést, de azt még a kormány egészének is jóvá kell hagynia. A bizottság egyúttal arra utasította az egészségügyi minisztériumot, hogy állapítson meg egy olyan járványügyi küszöbértéket, amely fölött azonnal be kell vezetni az arc eltakarását a nyilvános helyeken, mint például a bevásárlóközpontokban.

Védőmaszkot viselő utas az utasfelvételi pultnál a Rigai nemzetközi repülőtéren 2020. május 18-án.Forrás: MTI/EPA/Toms Kalnins

Litvániában eddig a hivatalos adatok szerint 1902 koronavírusos fertőzést, és 79 ezzel összefüggő halálesetet regisztráltak. A legutóbbi fertőzöttek külföldről érkeztek az országba. A balti országban egyébként június elejétől feloldották a járványügyi korlátozások nagy részét.