Szerdán illegálisan felállították, csütörtökön pedig már el is távolíttatták Jen Reid, a radikális baloldali Black Lives Matter (BLM) mozgalom aktivistájának a Bristolban emelt szobrát. A szobrot arra a talapzatra helyezték el, amelyről még június elején ledöntötték, majd pedig a vízbe dobták Edward Colston alkormányzó, egykori rabszolgakereskedő emlékművét.

A nyugat-angliai Bristol önkormányzatának engedélye nélkül szerdán felállították a város központjában Jen Reid radikális baloldali aktivista szobrát. Jen Reid egyike volt azon szélsőségeseknek, akik részt vettek Edward Colston emlékművének a június 7-én történt ledöntésében, majd vízbedobásában. Az esetről az Origo is beszámolt

Az új szobor fekete gyantából készült. Az alkotója Marc Quinn helyi szobrász, aki szintén részt vett Colston szobrának a ledöntésében, és ott látta, hogy Reid felmászik a szobor talapzatára, ott pedig felemelt, ökölbeszorított kézzel demonstrál, kiállva a fekete közösség mellett.  Quinn ezt követően a közösségi médián keresztül lépett kapcsolatba a radikális baloldali aktivistával, akiről mintázta a szobrot.

Bristol polgármestere, a munkáspárti Marvin Rees kérdésekre válaszolva elmondta, hogy a szobor felállítására a városháza nem adott engedélyt, az ilyen akciók helyett pedig társadalmi párbeszédet javasol. Ezután Bristol önkormányzatának az utasítására már csütörtökön eltávolították Jen Reid szobrát.  Az ismét megszólaló Marvin Rees szerint a bristoliaknak kell eldönteniük, hogy milyen emlékművet kívánnak állítani Colston szobrának a helyére.

A Bristolban született Edward Colston 1680-tól a Nyugat-Afrikából az amerikai kontinensre irányuló angol rabszolgakereskedelem terén monopóliummal rendelkező Royal African Company tagja, 1689-től pedig az alkormányzója lett.

A II. Károly angol király alapította Royal African Company becslések szerint legalább 85 ezer afrikai rabszolgát - köztük nőket és gyerekeket - szállított Amerikába. Colston megítélése rendkívül ellentmondásos és vitatott.

A rabszolgakereskedelemben játszott szerepe miatt sokan - köztük baloldali történészek is - régóta követelték szobrának eltávolítását és személyiségének átértékelését. Miután azonban vagyonának jelentős részét Bristol felvirágoztatására és jótékonysági célokra fordította, a nyugat-angliai nagyvárosban máig számos közintézmény és utca viseli nevét.