Százasával tolják vissza Olaszországba az illegális bevándorlókat a francia hatóságok. Az olaszok megnyugtatására Luciana Lamorgese baloldali belügyminiszter csak bizonytalan kijelentéseket tett, úgy vélve, hogy „egész jól kezelik" a helyzetet. Közben egyre több migráns tör ki a befogadó központok karanténjaiból, ezzel egészségügyi kockázatot is jelentve az olaszok számára – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Napi 100 illegális bevándorlót küldenek vissza Olaszországba a francia hatóságok, ami ellen a Caritas Intermella in Ventimiglia nevű szervezet emelt szót. A szervezet azért kritizálja a franciákat, mert az elmúlt két napban 130, év eleje óta pedig 761 migránst küldtek vissza Olaszországba. 

A vádak azért ellentmondásosak, mert a franciák azokat tolják vissza elsősorban, akik Olaszországból illegálisan lépték át a francia határt. Észak-Olaszországban azonban már régóta komoly probléma a migrációs nyomás, mivel az ottani városok nem képesek ellátni a bevándorlókat, és a hatóságok rendkívül leterheltek, amin nem segített a koronavírus-járvány sem. 

Szintén komoly probléma azoknak a migránsoknak az elhelyezése, akiket a tengeren taxiztató, nagyrészt Soros György amerikai milliárdos által pénzel álcivil szervezetek hoznak az országba.

Az SOS Méditerranée nevű álcivil szervezet által közreadott kép illegális bevándorlókról a migránsok Európába szállítását végző Ocean Viking hajó fedélzetén a szicíliai Porto Empedocle kikötőjében, 2020. július 6-ánForrás: MTI/EPA/SOS Méditerranée/Flavio Gasperini

Júniusban például a Sea Watch álcivil szervezet egyik hajója 209 bevándorlót hozott Afrikából, köztük 28 koronavírussal fertőzöttet. 

A fertőzöttek egy részét „karaténhajóra" szállítják át, amelyen önkiszolgáló étterem, videóterem, két- és négyágyas kabinok (kiszolgálással), illetve orvosok állnak a rendelkezésükre. A Wochenblick című osztrák lap szerint egy migráns költsége a hajón, havonta 4000 euró. Mindezt - részben a járvány miatt - tömegesen elszegényedő olasz adófizetők állják, hiszen a baloldali kormánypártoknak a jövőben égő szükségük van a migránsok szavazataira, ennek a költségeit pedig az adófizetőkkel fizettetik meg. 

Azonban nem mindenki kerül fel a hajóra, hanem vannak olyan fertőzöttek is, akiket több szicíliai faluban és városban lévő zárt táborba visznek. Ez a helyzet Siculiana városban is, ahol a fertőzötteknek 14 napig karanténban kellene lenniük, azaz, ki sem tehetnék a lábukat az épületekből. Ehelyett azonban 20-30 fős csoportok többször is átjutottak már a kerítésen, egy kicsit „harcoltak" a rendőrséggel, majd egészségügyi sétát tettek a városban.

Ezt az utóbbi időben a migránsok naponta megteszik, és a helyi polgárok hiába rettegnek a vírustól és hiába tiltakoznak, a rendőrség nem használhat fegyvert, 

nem tud keményen fellépni ellenük.  
Négy rendőr meg is sérült az elmúlt héten, amikor megpróbálták megakadályozni, hogy a migránsok kitörjenek a karanténból. 

Hasonló a helyzet Pozzallóban, ahol hét tunéziai, vagy Comisóban, ahol a napokban 47, különböző országokból származó migráns tört ki a karanténból. Az olaszok biztonsága ugyanis nem releváns az álcivilek és a baloldali kormány számára  - jegyzi meg a Wochenblick. A szintén Soros által pénzelt német Sea Eye álcivil szervezet orvosa, dr. Caterina Ciugegni úgy fogalmazott, „a vírus másodlagos jelentőségű a kínzás elől menekülők számára. Azt hiszem elfogadható ez a kockázat".

A nyilvánvaló bajok ellenére Luciana Lamorgese baloldali belügyminiszter csak bizonytalan válaszokkal tud szolgálni az aggódó polgárok számára.

Luciana LamorgeseForrás: Controluce/AFP/Eliano Imperato

Kedden a balkán-úti migráció kapcsán például azt nyilatkozta, hogy „egész jól" kezelték a helyzetet... A szlovén határon felmerülő kihívásokra azt mondta, hogy „megpróbáljuk kezelni a jelenséget", de még a balkáni útvonalról érkező migránsok számáról sem osztott meg konkrét adatokat. 

A helyzet kapcsán Pietro Fontanini, Udine polgármestere például felhívást intézett a kormányhoz, melyben kijelentette: „Udine nem akar több ezer embert ellátni, akik illegálisan belépnek az országunkba a kormányunk politikai döntései miatt".

Hozzátette, ha a kormány nem intézkedik sürgősen, akkor a város lakói fogják megvédeni a határokat. 

A migránsok egyébként a legkisebb mértékben sem tisztelik az olasz kultúrát, illetve a járványügyi intézkedésekre is fittyet hánynak.

Ezt jól szemlélteti az a videó, amit Matteo Salvini, a bevándorlásellenes Liga vezetője osztott meg a közösségi oldalán, amelyen egy fiatal afrikai férfi – vélhetően migráns – anyaszült meztelenül járkál egy szicíliai kisváros utcáján. Erről az Origo itt számolt be.