Elhalasztotta az ausztrál szövetségi kormány Canberrába tervezett következő ülését Scott Morrison miniszterelnök szombaton, miután emelkedett a koronavírusos esetek száma, különösen az ország két nagyvárosában, Melbourne-ben és Sydneyben.

A kormányfő közölte, hogy döntését az országos tisztifőorvos tanácsára hozta meg. Az indoklás szerint a kormányülés "jelentős kockázatot" jelentene.Canberrában több héten át nem regisztráltak fertőzött esetet, míg júliusban több, Melbourne-ből érkezett fertőzött behurcolta a vírust a fővárosba.

A gazdasági helyreállítási tervről vitáztak volna a parlamentben

A parlament következő ülését is elhalasztották, augusztus negyedikéről augusztus 24-re.

Egy fiatal nő tesztelésre érkezik egy melbourne-i kórházba július 16-ánForrás: AFP/William West

Anthony Albanese, az ellenzéki Munkáspárt vezetője elfogadta a kormányfő döntését, amely az országos tisztifőorvos ajánlására született. Hozzátette azonban, aggasztó, hogy a kormány erre az időre parlamenti felügyelet nélkül marad. A szövetségi kormány csütörtökön ismerteti azt a gazdasági helyreállítási tervet, amelyet a koronavírus-járvány elmúltával kíván megvalósítani. Ez lett volna a fő, megvitandó témája az elhalasztott parlamenti ülésnek.

Victoria állam lezárta a határait

Victoria államban, amelynek Melbourne a fővárosa, a koronavírus járvány következtében pénteken 428 fertőzéses esetet mutattak ki, három ember meghalt. Ez a legnagyobb számú igazolt fertőzés, amit a járvány kitörése óta regisztráltak a kontinensnyi országban.

Victoria államban a múlt hónap végén tört ki a járvány. Míg Ausztrália más részeiben enyhítettek a korlátozó előírásokon, addig Victoria államnak le kellett zárnia szomszédaival közös határait, továbbá felszólította Melbourne lakosait, maradjanak otthon. Ez alól csak az mentesül, aki munkába megy.

Az ország legnagyobb városában bekövetkezett újabb fertőzésekért egy Melbourne-ből származó férfi a felelős.

Ausztráliában 11 ezer igazolt fertőzéséses esetet mutattak ki, 116 haltak meg a kórban.