Róháni: 25 millió iráni fertőződhetett meg

koronavírus Irán
An Iranian woman stands next to a street bin, painted with a drawing of a mask in a campaign to spread awareness over the COVID-19 coronavirus pandemic, in a southern neighbourhood in the capital Tehran on July 18, 2020. - President Hassan Rouhani said that 35 million Iranians may contract the coronavirus, as the country still did not have herd immunity although a quarter of the popualtion may be infected. (Photo by ATTA KENARE / AFP)
Vágólapra másolva!
Irán 25 millió lakosa fertőződhetett meg a koronavírussal, és további 35 millióan vannak kitéve ennek a kockázatnak - jelentette ki Haszan Róháni iráni elnök szombaton annak indoklásául, hogy az iszlám köztársaságban ismételten szigorú járványügyi intézkedéseket vezetnek be.
Vágólapra másolva!

Televíziós beszédében Róháni a hivatalosnál nagyságrendekkel magasabb számokat említett. A csaknem 80 milliós Iránban eddig ugyanis a hatósági adatok szerint 271 ezer 606 fertőzöttet azonosítottak, akik közül 13 979-en meghaltak. Csak az utóbbi 24 órában 188 halálesetet jelentettek.

200 ezren kerültek kórházba

Az államfői hivatal szerint Róháni az egészségügyi minisztérium tudományos kutatásért felelős tárcavezető-helyettesének jelentésére hivatkozott, amely "egy becsült forgatókönyvet" tartalmazott.

– Becsléseink szerint eddig 25 millió iráni fertőződött meg a vírussal, és csaknem 14 ezren veszítették el drága életüket – hangsúlyozta Róháni.

– tette hozzá.

Az elnök szerint több mint 200 ezren kerültek kórházba, és az egészségügyi minisztérium szerint ez a szám megkétszereződhet az elkövetkező hónapokban.

Vesztegzár alatt Behbabán

A hatóságok szombattól egyhetes korlátozásokat vezettek be Teheránban. Többek között

  • betiltották a vallási és kulturális rendezvényeket,
  • bezáratták az iskolákat, kávézókat, fedett uszodákat, állatkerteket és szórakoztató központokat.
Szájmaszkot viselő nő Teheránban Forrás: AFP/Atta Kenare

Az ország délnyugati részén található Huzisztán tartomány 22 településén vasárnaptól háromnapos karantént rendelnek el. Vesztegzár alá helyezik Behbahán városát is, ahol csütörtökön a rendvédelmi szervek könnygázzal oszlatták fel a gazdasági nehézségek miatt tüntetők tömegét.