Csíkosmókusok elszaporodása okoz gondot az Egyesült Államok északkeleti részén

csíkos mókus illusztráció
Vágólapra másolva!
Egy általában szórakoztató, ám egyre inkább zavaró tényezőről számol be a Fox News, mely szerint csíkosmókusok, illetve más mókusok, nyulak és különböző fajta egerek szaporodtak el az Egyesült Államok északkeleti részén lévő New England régióban, köszönhetően a rengeteg makknak.
Vágólapra másolva!

Shevenell Webb emlősbiológus szerint a tavaly őszi bőséges makktermésnek köszönhető, hogy elszaporodtak a különböző rágcsálók a régióban. A szakember szerint aranyosak a kis állatok, amikor nézzük őket az erdőben, ahogy ki- és bebújnak az odúkba, ugyanakkor ártalmasak is tudnak lenni: tönkreteszik a kertet és a pázsitot az ásáukkal és még a lakasokba is bejutnak.

- ezt már Steven Parren mondta, a vermonti hal és vadvilág kormányhivatal egyik vezetője, hozzátéve, hogy a rágcsálók

Elmondta, hogy azon a területen, melyet ő ellenőriz, annyi makk volt, hogy a kis rágcsálók nem is tudták az összeset begyűjteni a téli időszakra, rengeteg maradt a földön tavasszal. Ráadásul több mókust, nyulat és különböző fajta egeret is látni, mondta el a szakember.

Parren hozzátette ugyanakkor, hogy az embereknek nem kell aggódniuk a túlszaporodás miatt, ezek a kis állatok könnyű zsákmányok a baglyok, héják, kígyók, rókák és mosómedvék számára - írja a Fox News.

Shevenell Webb szerint ha nem is rövidül meg a rágcsálók élete, három évnél tovább nem szoktak tovább élni.

2018-ban már volt egy hasonló emelkedés a mókuspopulációban New Englandben,

amely az országúti gázolásos esetek száma miatt emlézetes marad.

mondta a biológus a két évvel ezelőtti jelenségre utalva.