Az afgán biztonsági erők legkevesebb 13 tagja meghalt, és további tízen megsebesültek a kormányellenes tálibokkal folytatott összecsapásokban az észak-afganisztáni Kunduz tartomány azonos nevű székhelyének közelében hétfőre virradóra - tudatta Szafiulláh Amíri tartományi tanácsos.

A felkelők kora reggel biztonsági ellenőrző pontokra támadtak Kazak és Sinvari térségében. A heves harcokban 15 tálib fegyveres is meghalt Eszmatulláh Murádi tartományi szóvivő szerint.

Elmondta, hogy a kormányerők folytatják műveleteiket a tartományban a biztonság fenntartása érdekében. A szélsőségesek az elmúlt időszakban fokozták tevékenységüket a térségben, és helyi értesülések szerint Kunduz városának megtámadására készülnek. A tálibok egyelőre nem számoltak be a történtekről.

A Tolo News afgán televízió hétfőn arról számolt be, hogy a tálibok az északkelet-afganisztáni Baglán tartományban mintegy ezer olajszállító kamiont foglaltak le, melyekért darabonként 390 dollár váltságdíjat követelnek. A kamionsofőrök az afgán kormányhoz fordultak segítségért.