Biden eltörölné a terrorellenes amerikai beutazási korlátozásokat, hogy megszerezze a muszlimok szavazatát

Horizontal Presumptive Democratic presidential nominee and former Vice President Joe Biden speaks at Delaware State University’s student center in Dover, Delaware, on June 5, 2020. (Photo by JIM WATSON / AFP)
Joe Biden
Vágólapra másolva!
Joe Biden, a baloldali Demokrata Párt elnökjelöltje hétfő este részt vett az Emgage Action amerikai muszlim szervezet által rendezett, Million Muslim Votes (Millió Muszlim Szavazat Csúcstalálkozó) elnevezésű online kampányrendezvényen, amelynek a deklarált célja az amerikai iszlám vallású, migrációs hátterű állampolgárok szavazatainak elnyerése volt. Biden a rendezvényen többek között kijelentette, hogy hivatalba lépése első napján megszűnteti a muszlimok számára Donald Trump által elrendelt beutazási tilalmat, amely egyébként az általa hangoztatott formában nem is létezik, továbbá lehetővé teszi, hogy az iskolákban még többet oktassanak az iszlám vallásról.
Vágólapra másolva!

A Millió Muszlim Szavazat Csúcstalálkozója névre hallgató online rendezvényen Joe Biden arról beszélt, hogy azt szeretné: az amerikai társadalomban minél több szó essék az iszlámról, amelyet „az egyik legnagyszerűbb vallásnak" nevezett. „Az emberek nem is tudják, hogy az egyik legnagyobb szenvedélyem a teológia" – fűzte hozzá, ami eddigi pályafutása ismeretében minimum meglepően hangzik.

A demokratapárti politikus a lényegre térve

arra buzdította a muszlim, migrációs hátterű amerikaiakat, hogy szavazzanak rá a novemberi elnökválasztáson.

Arról beszélt, hogy szerinte Donald Trump „nem érdemli meg, hogy ismét elnök legyen", ezért kell a muszlimoknak rá szavazniuk.

Azt is mondta,

lehetővé szeretné tenni, hogy az amerikai iskolákban még többet tanítsanak az iszlám hitről.

Ígéretet tett arra is, hogy eltörli a Trump-kormányzat beutazási korlátozásait, amelyek többségében muszlim országokra vonatkoznak. Biden az elnöki rendeletet „aljasnak" minősítette, és hamisan „muszlim tilalomnak" (Muslim ban) nevezte azt.

A valóság ezzel szemben az, hogy kampányígéreteinek megfelelően, Donald Trump elnök még 2017. január 27-én, tehát a beiktatása után néhány nappal kiadott egy rendeletet, amely a korábbi Obama-Biden-kormány által a terrorizmus szempontjából kockázatosnak ítélt országok listájára felvett Irak, Szíria, Irán, Líbia, Szomália, Szudán és Jemen állampolgárai számára 90 napra megtiltotta a beutazást Amerikába, kivéve az olyan eseteket, ha gyerek-szülő kapcsolat áll fenn, illetve nem merülnek fel nemzetbiztonsági kockázatok az érintettekkel szemben.

Ezenkívül a menekültprogramot is felfüggesztette, de az év márciusában ennek hatálya alól kivette Szíriát.

A rendelet hatályba lépését azonban a demokrata kötődésű alsóbb szintű bíróságok folyamatosan akadályozták.

Szeptemberben aztán Trump újabb rendelete - immár időkorlát nélkül - Csád, Irán, Líbia, Észak-Korea, Szíria, Venezuela, Szomália és Jemen kapcsán rendelt el utazási tilalmat, amelyet hosszú viták és demokrata támadások után

a Legfelsőbb Bíróság 2017. december 4-én hagyott jóvá, a tilalom pedig mind a mai napig érvényben van.

A demokraták azóta folyamatosan felmerülő „iszlamofób" és „muszlimellenes" vádjai már csak azért sem állják meg a helyüket, mert Észak-Korea és Venezuela nem muszlim országok, ráadásul a három legnépesebb muszlim közösséggel rendelkező állam – Indonézia, Pakisztán és India – nincs rajta a listán, továbbá az iszlám szent helyeit – Mekkát és Medinát – őrző Szaúd-Arábia sem.

A Pew Research Center szerint világszinten 50 olyan ország van, ahol a lakosság többsége az iszlámot követi, ebből 45 „muszlim jellegű országként" határozza meg magát, ami azt jelenti, hogy vagy teokratikus berendezkedésű államok (például: Irán és Szaúd-Arábia), vagy az iszlám az államvallás (például: Egyiptom, Líbia).

Ezek közül az amerikai tilalmi listán csak 6 szerepel, amiből 5-öt már Obama elnöksége (és Biden alelnöksége) alatt is a terrorizmus szempontjából kockázatos országnak tartottak.

Szélsőséges muszlim politikusok támogatják Bident

Eddig már több iszlám vallású választott tisztségviselő és politikus biztosította támogatásáról Joe Bident, köztük a Minnesota államban a 2018-as félidős választáson demokrata színekben megválasztott Ilhan Omar washingtoni kongresszusi képviselő, aki

2003-ban migránsként érkezett Szomáliából az Egyesült Államokba.

A Kongresszusban egyébként ő az első muszlim nő.

Omar először azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy többször is a támogatásáról biztosította a vállaltan Izrael-ellenes palesztin bojkott-mozgalmat, a hírhedt BDS-t.

A demokrata muszlim politikus korábban azt írta Twitteren:

Továbbá számtalan alkalommal támadta Benjamin Netanjahu konzervatív jeruzsálemi kormányát, főleg a szigorú bevándorlás- és palesztinpolitikája miatt.

Ilhan Omar ellen jelenleg nyomoz az FBI, mivel olyan gyanúk merültek fel vele szemben, hogy

a saját testvéréhez mehetett feleségül, annak érdekében, hogy neki zöldkártyát szerezzen.

Minnesota igazságügyi vezetője, az afroamerikai származású, iszlám vallású Keith Ellison - aki a Kongresszus első muszlim képviselője volt - szintén Bident támogatja.

Keith Ellison a diákévei alatt tagja volt az Iszlám Nemzete (Nation of Islam) nevű radikális, részben vallási, részben politikai szervezetnek,

amelyet a fekete felsőbbrendűség hirdetésével, antiszemitizmussal, Amerika-ellenességgel és a fizikai erőszak tolerálásával vádolnak. A Nation of Islam egyik leghíresebb tagja egyébként Malcolm X radikális polgárjogi aktivista volt, aki az erőszakos aktivizmusban hit, akárcsak a mai radikális baloldal.

Szintén Biden híve az afroamerikai André Carson indianai demokrata párti képviselő is, aki Ellison után a második megválasztott muszlim politikus volt a Kongresszusban.

A Bident támogató Million Muslim Votes (Millió Muszlim Szavazat Csúcstalálkozó) demokrata kampányesemény megszervezésében az Emgage Action nevű muszlim szervezet vett részt. Ennek elnöke, a szíriai migráns hátterű Wa'el Alzayat újságírók nyilatkozva hétfőn este közölte:

Elmondta azt is, hogy információi szerint egyedül Michigan államban több mint 150 ezer muszlim amerikai él. Wa'el Alzayat a végén Bidenre való voksolásra buzdított.

A teljes online beszélgetés itt nézhető meg:

Az amerikai muszlimok a Demokrata Párt támogatóinak számítanak. A 2008-as elnökválasztáson például

Barack Obama államtól függően 67 és 90 százalék között kapott muszlim szavazatokat.

Egy 2017-es felmérés szerint mindössze 15 százalékuk értett azzal egyet, hogy Donald Trump az Egyesült Államok elnöke.

Joe Biden tehát teljes joggal remélheti, hogy Obamához hasonlóan ő is megkapja a muszlim közösség voksainak döntő többségét.