Leváltotta Iain Lees-Galloway bevándorlási minisztert Jacinda Ardern új-zélandi kormányfő, mert a tárcavezető kapcsolatot kezdeményezett egyik munkatársával - derült ki Ardern szerdai sajtótájékoztatóján.

A miniszter rosszul ítélte meg a helyzetet az elmúlt 12 hónapban. Azzal, hogy belement ebbe a kapcsolatba, olyan vádaknak tette ki magát, hogy visszaélt hivatali pozíciójával - magyarázta a döntését az új-zélandi miniszterelnök. Ardern azt is mondta, hogy a leváltott kormánytag szerint a kapcsolat mindkét fel beleegyezésén alapult. 

A 2020. július 22-én közreadott képen Jacinda Ardern, Új-Zéland miniszterelnöke sajtótájékoztatóra érkezik Iain Lees-Galloway bevándorlási miniszterrel a wellingtoni parlamentben július 6-án. Az új-zélandi kormányfő bejelentette, hogy leváltotta a bevándorlási minisztert, mert kapcsolatot kezdeményezett egyik munkatársávalForrás: MTI/AP/New Zealand Herald/Mark Mitchell

Lees-Galloway tudatta, hogy elfogadja a miniszterelnök döntését, egyúttal pedig bocsánatot is kért. 

Iain Lees-Galloway leváltott bevándorlási miniszterForrás: MTI/AP/New Zealand Herald/Mark Mitchell

Teljesen nem helyénvaló módon viselkedtem, és ezért nem maradhatok tovább miniszter  - tudatta közleményében a leváltott politikus. Az új-zélandi miniszterelnök arra is kitért, hogy  Iain Lees-Galloway a szeptemberi választásokon sem indul újra képviselőjelöltként.