Már 700 emberéletet követeltek az árvizek és földcsuszamlások Dél-Ázsiában

indiai áradás Mumbai, 2020. július 15.
Szakadó esőben gyalogolnak emberek egy árvízben álló utcán Mumbaiban 2020. július 15-én. Az esős évszak általában június és szeptember között okoz áradásokat a dél-ázsiai országban.
MTI/AP/Rafik Makbúl
Szakadó esőben gyalogolnak emberek egy árvízben álló utcán Mumbaiban 2020. július 15-én. Az esős évszak általában június és szeptember között okoz áradásokat a dél-ázsiai országban.
Vágólapra másolva!
Már legalább 700 halálos áldozatuk van a monszunesők okozta áradásoknak és földcsuszamlásoknak Indiában, Nepálban és Bangladesben - derült ki a csütörtökön közzé tett hivatalos adatokból.
Vágólapra másolva!

A Nemzetközi Vöröskereszt és a Vörös Félhold

több mint 9,6 millióra becsüli azok számát, akik áldozataivá váltak az idei monszunesőknek.

A segélyszervezetek hangsúlyozták, hogy noha ez az időszak minden évben áradásokat hoz magával, idén a helyzet a koronavírus-járvány miatt súlyosabb.

Szakadó esőben gyalogolnak emberek egy árvízben álló utcán Mumbaiban 2020. július 15-én Forrás: MTI/AP/Rafik Makbúl

Felhívták a figyelmet arra is, hogy

az áradások nagyon sok termőföldet öntöttek el, még nagyobb szegénységbe taszítva azokat, akiknek a járvány miatt így is nehezebbé vált a helyzete.

Az indiai katasztrófavédelem keddi összesítése szerint az ország 11 államában legalább 571 ember halt meg az áradásokban, a monszun a kelet-indiai Asszám államot sújtotta legjobban.

Halászcsónakok vesztegelnek egy kikötőben a nyugat-indiai Mumbaiban 2020. július 9-én Forrás: MTI/EPA/Divjakant Szolanki

Bangladesi hivatalos források legalább 25 halottról, köztük 21 gyerekről tudnak.

A nepáli rendőrség szóvivője szerint pedig az országban 126-an haltak meg áradásokban és földcsuszamlásokban, további 46-ot pedig még keresnek. A nepáli belügyminisztérium szerint súlyos károk keletkeztek egyebek közt hidakban és vízerőművekben is.

Hatalmas árvízeket okozott a megszokottnál korábban érkezett monszunesős-időszak a nepáli Banepában is Forrás: NurPhoto/Narayan Maharjan/NurPhoto/Narayan Maharjan

Dél-Ázsiában gyakoriak a földcsuszamlások a monszunesős időszakban, amely júniustól egészen szeptemberig tart.