Az Egyesült Államok légierejének egyik F-15-ös vadászgépe megközelített egy iráni utasszállítót Szíria légtere fölött vizuális ellenőrzés céljából - közölte az amerikai hadsereg közel-keleti és közép-ázsiai térségért felelős Középső Parancsnoksága (Centcom).

A Centcom csütörtök esti közleménye szerint az F-15-ös pilótája biztonságos távolságból, körülbelül ezer méterről vette szemügyre a gépet, és azonosítás után rögtön eltávolodott tőle. A szakszerű megfigyelést a nemzetközi szabályok betartása mellett végezték el - hangsúlyozta a parancsnokság.

Izraelt gyanúsították

A SANA szíriai állami hírügynökség előző éjszaka beszámolt róla, hogy egy vadászgép, amely feltehetőleg a terrorizmus ellen harcoló, Washington vezette nemzetközi koalícióhoz tartozott, megközelített egy iráni utasszállítót at-Tanf térségében. At-Tanfban amerikai katonai támaszpont található.

A Centcom közleményében jelezte:

a művelet célja az volt, hogy szavatolják a bázison tartózkodók biztonságát.A SANA hozzátette: a művelet következtében az iráni repülőgép hirtelen veszített repülési magasságából, ami miatt több utas megsérült. A Mahan Air magánkézben lévő iráni légitársaság Teheránból Bejrútba tartó járata végül folytatta útját, és biztonságosan földet ért a libanoni fővárosban.
Irán az incidens után Izraelt gyanúsította.A polgári repülőgépek lehetőség szerint elkerülik Szíria légterét, amelyet a helyi légierő mellett Oroszország, a nemzetközi koalíció és időnként Izrael katonai gépei is használnak. A közel-keleti országban 2011 óta háború dúl.