Ahogy többször elmondtuk, a Gyurcsány Ferenc vezette régi baloldal nyerte az indexesek belháborúját, a Momentumhoz igen közel került újságból több mint 80-an felmondtak. Miután a főszerkesztőt az egyébként közismerten baloldali ügyvéd és tulajdonos, Bodolai László kirúgta. (A régi indexesek újságja, a sokak által egyszerűen csak Soros blogjának nevezett 444 szerint nem egyszerűen felmondtak az Index dolgozói, hanem lemondtak. Lemondtak, mint a politikusok.) Ma az Index és a Momentum közösen tüntet. Mondjuk a részleteket, beszámolunk folyamatosan a tüntetésről.

Kétségtelenül furcsa, hogy a magát monomániákusan (és bizony megmosolyogtatóan) függetlennek és objektívnek nevező Index egy politikai párttal tüntet. A Momentum és az Index úgy tesz, mintha a kormányra haragudna, valójában a régi és új baloldal háborújáról van szó és ezt ők tudják a legjobban. A tüntetés hivatalos szervezője egyébként a Momentum. Az ő politikusaik beszélnek, meg a hozzájuk csapódott radikális baloldali képviselő, Hadházy Ákos.

Ahogy szintén megírtuk, Horn Gyula 1994-ben kinevezett, volt köztévés politikai komisszárja és Gyurcsány Ferenc, 2006-os rádiós politikai vezetője került vezető helyzetben az Indexnél. Ezt a Momentumhoz meglehetősen közel került újság nem fogadta el, és több mint 80-an felmondtak.

Az azonnali.hu-nak azt mondta a tulajdonosi jogokat gyakorló kuratórium elnöke, Bodolai László, hogy az indexesek - idézzük - "lehetetlen feltétellel zsarolták". 

Pillanatnyilag az utcán vonulnak az Index és a Momentum tüntetői, számítások szerint most néhány százan lehetnek, de nemsokára beszédek is lesznek. 

A Várban nagyjából ezren lehetnek. Az indexes újságírók, szimpatizánsok mellett lehetett látni Uj Pétert, a régi indexesek vezetőjét, a 444 főszerkesztőjét, Simor Andrást, az MSZP-SZDSZ-kormány egykori jegybankelnökét egy vicceskedő pólóban, és a Hócipő humoristáját, Para Kovács Imrét is. 

FRISSÍTÉS:

Háromnegyed kilenckor elkezdődtek a beszédek, a momentumos Orosz Anna az első. Egy radikális baloldali politikustól nem meglepően, a kormányt szidta. A tüntetők néha "nem hagyjuk" kiáltással bíztatták Orosz Annát. Hogy valójában mennyire baloldali belháború zajlik, mutatja, hogy Orosz Anna - a Mérce nevű újság ki is emelte - a 168 Óra egy átlagolvasó számára kevéssé észrevehető szerkesztőségcseréjét is kifogásolta.

A konferansziéra is dühösek lettek később a nézők, mert túlságosan halkan beszélt. Ezért akkor "nem halljuk"-at kiáltottak. Majd következett Gulyás Balázs, a Magyar Hang nevű hetilap dolgozója. Gulyás Balázs először magyarázkodni kezdett, hogy úgymond újságíróként mit keres egy pártrendezvényen. A közönség közben hol mérgelődött, hogy nem hallja  a beszédet, hol meg örült, hogy hallották. Sőt, egy alkalommal annyira tetszett nekik, hogy egyikük azt javasolta: gyújtsuk fel a Fideszt. 

Majd jött a magát dizájnernek nevező Herczeg Zoltán, aki jelentős felajánlást tett: elő fog fizetni (???) az új Indexre. Majd egy volt bulvárújságíró következett, és a 2022-es választásról kezdett beszélni.

Ezután a magyar Parlamentben lófasz-táblát mutogató Hadházy Ákos következett. Enyhén szólva zavaros bevezetés után váratlanul arról kezdett beszélni, hogy el kellene foglalni a köztévét. (Mint ismert: Hadházy ezt korábban néhány baloldali képviselővel megpróbálta, volt, hogy ott aludt a köztévé székházában vagy felmászott a korlátra. Tiltakozásképpen.) A tüntetőknek ez sem volt elég: ketten is azt kiabálták, hogy "nagyon kevés, Ákos!". 

Majd vidám "sziasztok" kiáltással jött Fekete-Győr András, a Momentum elnöke. Nem győzte természetesen hangsúlyozni, hogy az Index mennyire független. Majd a szokásos kormányszidalmazó mondatok után hiányolta a Budapestről el sem költöző Soros-egyetemet, mondván, hogy olyan országban szeretne élni, ahol van CEU.

A tüntetés nem sokkal tíz óra előtt ért véget, vidám zenével. Közben ugyan egy ismeretlen férfi megszerezte a mikrofont és a rendőröket kezdte hergelni, de aztán a jókedvű muzsika elnyomta a kiabálást, az emberek pedig elindultak haza.