Donald Trump amerikai elnök rendeletben rögzítette pénteken a gyógyszerárak csökkentését. Mostantól lehetőség lesz olcsóbb gyógyszerek importálására az Egyesült Államokba, illetve az amerikai gyártóknak is csökkenteniük kell a gyógyszerárakon, köztük az inzuluinén.

A jogszabályok vényköteles gyógyszerekre vonatkoznak. A negyedik elnöki rendelet arra utasít, hogy az idősek orvosi ellátásáról gondoskodó állami Medicare-programnak olyan áron kell vásárolnia gyógyszereket, amilyen áron külföldi országokban is hozzájutnak  ezekhez a készítményekhez. Ebben az esetben azonban csakis a gyógyszergyárakkal való egyeztetés után lehet szó csökkentésről.

Donald Trump amerikai elnökForrás: AFP/2020 Getty Images/Chip Somodevilla

Trump már korábban is többször tett javaslatot bizonyos vényköteles gyógyszerek árának mérséklésére, ám először írt alá rendeleteket is erről. A négy rendelet, amelyet most írok alá, teljesen átstrukturálja a vényköteles gyógyszerek piacát - fogalmazott az aláírási ünnepségen az elnök.

Trump közölte azt is: a legnagyobb gyógyszergyárak vezetői már találkozót kértek, hogy megvitassák, miként lehet csökkenteni a kérdéses gyógyszerárakat.

"Majd meglátjuk, hogyan alakulnak ezek az egyeztetések, mi mindenesetre készen állunk a változásokra" - jelentette ki Seema Verma, a Medicare-program vezetője.