Megfékezték az öt napja pusztító erdőtüzet Görögországban

Vágólapra másolva!
Öt nap után sikerült megfékezni egy erdőtüzet, amely több ezer hektárnyi területet pusztított el Görögország délnyugati részén, Korinthosz közelében. A térségben mintegy kétszáz szakember felügyeli a helyzet további alakulását.
Vágólapra másolva!

A lángok július 22-én lobbantak fel a tengerparti Kehriész közelében, és 3300 hektárt perzseltek fel hivatalos adatok szerint. A tűz miatt három települést és két nyári tábort kellett kiüríteni.

Az elmúlt 24 órában körülbelül 900 tűzoltót mozgósítottak, és több mint 50 erdőtűzről érkezett bejelentés.

Ezek közül három a Peloponnészoszi-félszigeten, egy pedig Kefaloniában tombol.

Nyáron a perzselő hőség és az erős szél miatt gyakoriak az erdőtüzek Görögországban. Két évvel ezelőtt 102-en haltak meg az Athénhoz közeli Mati üdülőhelyen az ország elmúlt évtizedeinek legsúlyosabb erdőtüzében.

Eközben a Portugália középső részén található Oleiros és környéke is lángokban áll.

A térségben legalább 850 tűzoltó próbálja megfékezni a tüzeket, ami a hatóságok szerint napokba telhet. A sűrűn lakott terület több településéről számos embert kellett evakuálni. Egy 21 éves tűzoltó meghalt és heten megsérültek, köztük egy civil.

A portugál kormány a tűzveszély miatt országos készültséget rendelt el a következő két napra.

A helyi meteorológiai szolgálat szerint folytatódik a hőség, amely a lángokban álló térségben akár a 38 Celsius fokot is elérheti hétfőn.

A mostani erdőtűz jelentéktelen ahhoz képes, amely 2017 júniusában pusztított a térségben, és amelyben hatvanhatan meghaltak, több mint kétszázötvenen pedig megsérültek.

Portugália erdőtüzek szempontjából az Európai Unió legveszélyeztetettebb országai közé tartozik.