Közterületeken is kötelező lesz maszkot viselni Hongkongban

health Horizontal, koronavírus, Hongkong
A health worker (R) puts a test sample into a container after a taxi driver (not pictured) got tested for coronavirus COVID-19 at a makeshift testing station in a carpark in Hong Kong on July 19, 2020. - The deadly coronavirus is spreading out of control in Hong Kong with a record 100 new cases confirmed, the finance hub's leader said as she tightened social distancing measures to tackle the sudden surge in infections. (Photo by ISAAC LAWRENCE / AFP)
Vágólapra másolva!
Hongkongban kötelező a maszk viselése a közterületeken és a nyilvános zárt helyeken - jelentették be hétfőn a helyi hatóságok, miután szigorításra kényszerültek a koronavírus-járvány újabb hulláma miatt.
Vágólapra másolva!

Matthew Cheung, a hongkongi kormányzó helyettese hangsúlyozta, hogy

Az elmúlt hetekben ugrásszerűen megnőtt a helyi fertőzések száma Forrás: AFP/Isaac Lawrence

A hatóságok emiatt betiltották a kétfősnél nagyobb létszámú nyilvános találkozókat, az éttermek pedig csak elvitelre szolgálhatnak ki a továbbiakban. Az intézkedések szerdán lépnek életbe, és egyelőre hét napig lesznek érvényben.

A közkórházak nem képesek elhelyezni az új betegeket

Hongkong júliusban kötelezte a kávézókat és éttermeket, hogy este hat után már ne fogadjanak vendégeket, de napközben zavartalanul működhettek. Ugyanakkor az elmúlt három hétben

ugrásszerűen megnőtt a helyi fertőzések száma.

Hétfőn sorozatban a hatodik napja haladta meg a százat az új esetek száma, és 145 fertőzöttel a napi rekord is megdőlt. A betegek közül 142 helyben kapta el a koronavírust.

A hatóságok figyelmeztettek, hogy a lakosság az elmúlt időszakban túl könnyedén vette a maszkviselési és a távolságtartási szabályokat.

Ezért a hétvégén

  • fokozták az ellenőrzést,
  • és lezárták a népszerű strandokat,
  • korlátozták a hajók, illetve a légi járatok személyzetének közlekedési útvonalait.

A kórházi hatóságok aggodalmukat fejezték ki, mert

az új esetek száma olyan gyorsasággal nő, hogy a közkórházak nem képesek elhelyezni az új betegeket

- közölte az RTHK állami tévécsatorna. Kína hongkongi összekötő-irodája vasárnap jelezte, hogy Peking segít Hongkongnak a tesztelésben és a betegek elhelyezésének megoldásában.

Január óta több mint 2600-an fertőződtek meg a városban, a halottak száma húsz.