Spanyolországban 361 járványgóc van

Barcelona, 2020. április 14. Védőmaszkot ad egy utasnak egy vöröskeresztes egy barcelonai metrómegállónál a koronavírus-járvány idején, 2020. április 14-én, miután a spanyol kormány bizonyos, nem létfontosságú munkaterületek dolgozóinak feloldotta a kijárási korlátozást. MTI/EPA/EFE/Marta Pérez
Vágólapra másolva!
Spanyolországban 361 aktív járványgóc van mintegy 4100 igazolt esettel, 60 százalékuk két tartományban, Aragóniában és Katalóniában található - közölte Fernando Simón, az egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ igazgatója hétfői sajtótájékoztatóján Madridban.
Vágólapra másolva!

Az egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ igazgatója elmondta, hogy vannak olyan térségek Spanyolországban, ahol a vírus kis mértékben kering. Az ország nem homogén, nem is lesz az. Az esetek eloszlása nagyon egyenlőtlen.

Védőmaszkot ad egy utasnak egy vöröskeresztes egy barcelonai metrómegállónál a koronavírus-járvány idején Forrás: MTI/EPA/EFE/Marta Pérez

A spanyol egészségügyi minisztérium hétfői tájékoztatása szerint az elmúlt egy napban 855 új fertőzöttet szűrtek ki, a regisztrált esetek száma meghaladja a 278 ezret. A fertőzés következtében több mint 28 ezren haltak meg, az elmúlt egy hét során hatan vesztették életüket.

A tárca jelentéséből kiderült, hogy a járványgócok 70 százalékában tíznél kevesebb a fertőzött.

Fernando Simón kitért arra, hogy tízből hat igazolt eset tünetmentes fertőzött, ami szerinte a felderítőmunka hatékonyságát mutatja. A fertőzöttek átlagéletkora továbbra is csökken, nőknél 43, férfiaknál 40 év, és ez kisebb kockázatot jelent.

Mint mondta, tudomásuk szerint

az elmúlt két hónapban a külföldről beutazók közül 195-en voltak koronavírusosak,

elsősorban az Egyesült Államokból és Dél-Amerikából indultak, de előfordultak fertőzöttek Németországból, Franciaországból és Nagy-Britanniából érkezők között is. Hozzátette, hogy voltak, akikről kiderült, úgy szálltak repülőgépre, hogy már tüneteik voltak.

Aragónia és Katalónia több területén a helyi vezetés szigorú korlátozásokat vezetett be a járványgócok felszámolása érdekében,

egyebek mellett arra kérte a lakosságot, hogy csak a lehető legritkábban hagyja el otthonát.

Quim Torra katalán elnök hétfőn az előírások szigorú betartására, "kollektív erőfeszítésre" szólított fel, hogy visszafordítsák a folyamatot. A politikus szerint a következő tíz nap kulcsfontosságú lesz ebből a szempontból.