Még több helyen lesz kötelező szerdától a maszkviselés Görögországban a koronavírus-járvány elleni intézkedésként - jelentette be kedden a görög kormány.

A rendelkezés szerint boltokban, irodákban, bankfiókokban, pékségekben kell viselni a maszkot. A nagyáruházakban már tíz nappal ezelőtt kötelezővé tették az arc eltakarását, és kötelező hordani a tömegközlekedési járműveken is, a templomokban viszont nem muszáj.

Egy utas testhőmérsékletét ellenőrzik a pireuszi kikötőbenForrás: NurPhoto via AFP/Panayotis Tzamaros/NurPhoto/Panayotis Tzamaros

A keddi szigorítás oka, hogy Athénban és Szalonikiben nemrégiben ismét emelkedett a bizonyítottan koronavírussal fertőzöttek száma, ám a kormány szerint nincs ok pánikra, Görögországban nincs második hullám, viszont  lazítani sem szabad az óvatosságon. Ugyancsak kedden a görög kormány bejelentette, hogy szombattól megnyit hat nagy kikötőt a turistahajók előtt, és arra buzdította a hajótársaságokat, hogy hosszabbítsák meg az idegenforgalmi szezont az év végéig, ne álljanak le november elején, ahogy szoktak.

Görögország a járvány felbukkanásakor igen gyorsan szigorú korlátozásokat vezetett be - egyebek között lezárta kikötőit -, nem szabadult el a járvány, és Európa egyik legkevésbé fertőzött országa maradt.

Keddig 4227 bizonyított fertőzöttet jegyeztek fel - hétfőn 35-öt -, a Covid-19 betegségben pedig 202-en haltak meg a 10,7 millió lakosú országban.