Hatvanöt embernél mutatták ki a koronavírust egy Máltára vitt 94 fős migránscsoportban - közölte a vallettai egészségügyi minisztérium kedden.

A Líbiából érkező menedékkérők előző nap kerültek Máltára. Ez eddig a legnagyobb járványgóc, amelyet a kór március 7-i felbukkanása óta regisztráltak a szigetországban.

Az egészségügyi tárca szerint a csoport 85 tagján végezték el a koronavírus-tesztet, kilencen még várnak a vizsgálatra.

A menedékkérők állampolgárságát nem közölték a máltai hatóságok.

"A hajókkal érkező migránsok azonnal karanténba kerülnek 14 napra, és tesztelik őket. A pozitívnak bizonyuló menedékkérőket elkülönítik, míg a többiek szintén karanténban maradnak megfigyelés alatt" - közölte a tárca.

"Ez a csoport együtt érkezett Máltára, és igen kevés emberrel kerültek kapcsolatba, mielőtt tesztelték őket" - tette hozzá a minisztérium, mondván, kicsi a valószínűsége annak, hogy a helyiek is megfertőződhettek.

A migránsok vészjelzést adtak le túlzsúfolt gumicsónakjukról vasárnap. A hatóságoknak majdnem 30 órába telt, mire elértek hozzájuk.

Civil szervezetek ismételten szemére vették Olaszországnak és Máltának, hogy szándékosan lassítják a mentési munkálatokat, hogy ezzel elijesszék a tengeri úton Európába igyekvő illegális bevándorlókat az átkeléstől.