A szélsőséges, magyarellenes Calea Neamului (Nemzet Útja) nevű román álcivil szervezet vezetője, Mihai Tîrnoveanu a közösségi oldalán jelentette be, hogy a Nemzeti Himnusz Napja (július 29.) alkalmából a székelyföldi Sepsiszentgyörgyön vonulnak fel egy bukaresti, eddig kevésbé ismert nacionalista szervezettel együtt. Ez nyilván provokáció, hiszen a székelyföldi megyeszékhelyet 77 százalékban magyarok lakják. A Nemzet Útja volt egyébként a 2019. június 6-i úzvölgyi magyarellenes akció egyik főszervezője.

Azt írja a Mesagerul de Covasna című sepsiszentgyörgyi román nyelvű lap Mihai Tîrnoveanu Facebook-oldalának egyik hétfői bejegyzésére hivatkozva, hogy július 29-én, a Nemzeti Himnusz Napján, a Calea Neamului ünnepsége a székelyföldi város központjában található egyik legnagyobb román történelmi személyiség, Mihai Viteazul szoborcsoportjánál fog kezdődni, majd átvonulnak a hősök temetőjébe, ahol a két világháború halottai vannak eltemetve. (Mihai Viteazul történelmi jelentőségéről itt írtunk.)

A rendezvény társszervezője a bukaresti Grupul NOI (A Mi Csoportunk) nevű, eddig nem igazán ismert nacionalista szervezet. Az eseményen részt vesz a Calea Neamului-hoz kötődő szélsőséges és magyarellenes helyi csoportosulás, a Kovászna, Hargita és Maros Megyei Románok Civil Fóruma is. A szervezők az ünnepség zárására „egy hatalmas meglepetést" ígérnek.

A bejegyzés végén Tîrnoveanu a rendezvényre invitálta a helyi románságot,  Sepsiszentgyörgyöt pedig „az ország szívnek" nevezte, annak ellenére, hogy a legutolsó, 2011-es népszámlálás adatai alapján, a város lakosságának alig 22 százaléka vallotta magát román nemzetiségűnek, míg 77 százaléka magyarnak. 

Maga a megemlékezés demonstratív jellegű, és egyértelmű provokációnak minősül a helyi magyarságra nézve.

A Calea Neamului egyébként december elsejét, Románia nemzeti ünnepét is Sepsiszentgyörgyön szokta ünnepelni, megemlékezve a gyulafehérvári nagygyűlésről, ahol az erdélyi románok 1918. december 1-én – a más nemzetiségűek megkérdezése vagy népszavazás nélkül – eldöntöttek, hogy csatlakoznak a Román Királysághoz.

Legutóbb Mihai Tîrnoveanu szélsőséges csoportosulása akkor hallatott magáról, amikor a főleg általuk szervezet 2019. június 6-i úzvölgyi provokáció első évfordulóján - a járványügyi kijárási tilalmat látványosan megszegve - felvonultak Úzvölgyében, a román hősök napja alkalmából. Akkor azonban kevesen voltak, nagyjából 100-an. A korlátozások megszegése dacára a felvonulók közül azonban senkit sem büntettek meg a helyi hatóságok. Erről az Origo itt számolt be

Az úzvölgyi katonatemetőbe erőszakkal bejutott románok 2019. június 6-ánForrás: MTI/Veres Nándor

A Calea Neamului rendezett az erdélyi magyarok nyelvi jogai ellen tüntetést 2019. július 7-én, Bukarestben.

Mihai Tîrnoveanu volt a 2019. augusztus 4-i, bukaresti magyarellenes felvonulás főszervezője is. A szélsőségesek arról emlékeztek meg, hogy éppen 100 éve szállta meg a román hadsereg Budapestet.  Akkor magyarellenes jelszavakat skandáltak, és olyan térképpel provokáltak, amely román területnek ábrázolta a Tiszántúlt.

Szinte biztosan kijelenthető, hogy az idei, 101. évfordulón is meg fognak emlékezni Budapest elfoglalásáról.