Újabb szigorítások Európában: egyre erősebben terjed a koronavírus

Röszke, határ, határátkelő, ellenőrzés, koronavírus, 2020.07.15., maszk, arcmaszk, védőmaszk, kesztyű, védőfelszerelés, omsz, országos mentőszolgálat, mentő, lázmérő, lázmérés
Vágólapra másolva!
Szakemberek egybehangzóan azt állítják, hogy megérkezett a koronavírus-járvány új hulláma, a vírus újra a nyakunkon van. Ezt jelzi, hogy Európa több országában ismét szigorítanak, Spanyolországban kétezer fölé emelkedett az új esetek száma, Oroszországban megduplázódott a meghaltaké és Németországban újra országos a járvány. Magyarország továbbra is élen jár a koronavírus elleni védekezésben, az esetszám alacsony.
Vágólapra másolva!

WHO: nyáron sem szabad lazítani. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kedden arra figyelmeztetett, hogy nyáron sem szabad könnyedén venni a koronavírus terjedését. Hiába viselkedik a koronavírus is szezonálisan, mint az influenza (vagyis nyáron kevésbé fertőz, mint télen), ez nem jelenti azt, hogy egyáltalán nem tud fertőzni. Valójában influenzás esetek is csak azért nincsenek nyáron, mert az influenza ellen nem védekezünk rendkívüli intézkedésekkel, így mire eljön a nyár, már mindenkit megfertőzött, akit megfertőzhet.

A világban kedd este 16 534 345 igazolt fertőzöttet, 655 084 halálesetet és 9 611 440 gyógyultat tartottak számon a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem összesítése szerint. A legfrissebb, szerdai adatokról pedig itt írunk.

Továbbra is az Egyesült Államokban fertőződtek meg a legtöbben. A legtöbb fertőzött és haláleset továbbra is az Egyesült Államokban van, 4 307 542, illetve 148 295, itt hétfőn több mint 57 ezer új fertőzöttet regisztrálta.

Mától a spanyoloknál kötelező az arc eltakarása. Spanyolországban 905 új fertőzöttet jelentettek kedden, többségüket Katalóniában, Aragóniában és Madridban diagnosztizálták. A járvány kezdete óta 280 610 fertőzöttet jelentettek, a halálesetek száma meghaladta a 28 ezret. Keddtől Spanyolország egész területén kötelező az arc eltakarása a nyilvános tereken.

Európa több országában ismét erőre kapott a járvány. Nagy-Britanniában 119 új halálesetet jelentettek az elmúlt napban, így a Covid-19-járvány áldozatainak száma 45 878-ra nőtt. A fertőzöttek száma 300 692, 581-en az elmúlt 24 órában fertőződtek meg. Olaszországban 11 új halálesettel 35 123-an haltak meg a Covid-19-betegség szövődményeiben. A fertőzöttek száma a járvány február végi kezdete óta 246 488, az elmúlt napban 202 új fertőzöttet jelentettek. Az aktív betegek száma 12 609.

Aggodalmukat fejezték ki a szakemberek a koronavírusos esetek növekvő száma miatt a németeknél. Lothar Wieler a Robert Koch német közegészségügyi intézet (RKI) intézetvezetője az emberek hanyagságának tudja be, hogy a napi új fertőzöttek száma kedden az eddigi csaknem duplájára, 633-ra nőtt. A napi új fertőzések átlaga egy hete már 557, miközben július közepén még 350-nél kevesebb volt. Németországban eddig 207 382 fertőzöttje és 9127 halálos áldozata van a járványnak.

Ausztriában szigoríthatják a járványügyi szabályokat. Ismét növekedett a fertőzöttek száma az osztrákoknál, az elmúlt 24 órában több mint százan fertőződtek meg koronavírussal. Míg vasárnapról hétfőre 86, addig az elmúlt 24 órában 119 új esetet diagnosztizáltak, a legtöbben Bécsben (36 fő) és Felső-Ausztriában (30 fő) fertőződtek meg. Rudolf Anschober egészségügyi miniszter kedden Bécsben bejelentette, hogy felülvizsgálják és a tervek szerint módosítják a járványügyi törvényt Ausztriában.

Romániában nagyon sokan haltak meg a járvány miatt kedden. Az országban továbbra is meghaladja az 1100-at az egy nap alatt diagnosztizált koronavírus-fertőzések száma, a hatóságok pedig a legfertőzöttebb térségekben regionális szintű korlátozásokkal próbálják megfékezni a járvány terjedését. Az utóbbi 24 órában újabb 1151 embernél mutatták ki a koronavírus-fertőzést, az ismert fertőzöttek száma megközelíti a 18 700-at. Kiemelkedően sok, 33 halálesetet jelentettek kedden, ami másfélszerese az előző két hét napi átlagának. Ezzel 2239-ra nőtt a járvány romániai áldozatainak száma.

Ellenőrzés a röszkei határátkelőnél Fotó: Csudai Sándor - Origo

Még több helyen lesz kötelező szerdától a maszkviselés Görögországban. A rendelkezés szerint boltokban, irodákban, bankfiókokban, pékségekben kell viselni a maszkot. A nagyáruházakban már tíz nappal ezelőtt kötelezővé tették az arc eltakarását, és kötelező hordani a tömegközlekedési járműveken is, a templomokban viszont nem muszáj. A keddi szigorítás oka, hogy Athénban és Szalonikiben nemrégiben ismét emelkedett a bizonyítottan koronavírussal fertőzöttek száma.

Továbbra sem lassul a koronavírus-járvány terjedése Ukrajnában. Keddre ismét kilencszáznál is több új esetet regisztráltak. Az azonosított fertőzöttek száma az elmúlt nap alatt 919 új esettel 66 575-re nőtt, a halálos áldozatoké pedig újabb tizenhárommal 1629-re. Kárpátaljáról 66 új megbetegedést jelentettek, így az azonosított fertőzöttek száma elérte a 4940-et, közülük eddig 172-en haltak meg és 1904-en győzték le a kórt.

Megduplázódott a meghaltak száma az oroszoknál. Az igazolt Covid-19-fertőzések száma 5395-tel 823 515-re emelkedett az elmúlt egy napban Oroszországban, ez a legalacsonyabb mutató április 23. óta. A halálozások száma 150-nel (ez csaknem duplája a vasárnap jelentett 77-nek) 13 504-re nőtt.

Négy izraeli kórházban már beteltek a koronavírus-osztályok. Az országban jelenleg a járvány második hullámában 31 ezer 875 aktív koronavírus-fertőzöttet tartanak nyilván, közülük 1998 embernél hétfőn mutatták ki a kórokozó SARS-CoV-2 vírus jelenlétét. A halálesetek száma 474.

A legfrissebb, szerdai adatokról itt írunk.