A hivatalos adatoknál csaknem kétszer nagyobb lehet a koronavírus-járvány halálos áldozatainak valódi száma Hollandiában - olvasható a holland statisztikai hivatal (CBS) szerdai sajtóközleményében.

A hivatal az évi halálozási többlet, az úgynevezett túlhalálozási ráta számításaira alapozva közölte mindezt.

A CBS adatai szerint március 9. és május 24. között a nemzeti egészségügyi szolgálat 5900, a járványhoz köthető halálesetről számolt be, míg ez alatt a tizenegy hét alatt a túlhalálozási ráta 8593 és 11 691 között volt. A hivatal számításai szerint a koronavírus okozta Covid-19-betegség halálos áldozatainak valós száma e két adat között lehet. A CBS szerint ez a következtetés 95 százalékos bizonyossággal vonható le.

Felszáll a személyzet az easyJet brit légitársaság repülőgépére az amszterdami Schipol repülőtéren 2020. július 1-jén.Forrás: MTI/EPA/ANP/Remko De Waal

Hollandiában a járvány ottani elterjedése óta úgy vélik, hogy több ember halt meg a fertőzésben, mint amennyit hivatalosan regisztráltak. Ez elsősorban azzal hozható összefüggésbe, hogy a járvány első szakaszában nem volt kiterjedt a gyanús esetek tesztelése.

A 17,5 milliós országban eddig mintegy 53 400 fertőzöttet azonosítottak, valamint a legfrissebb hivatalos kimutatások szerint 6145 ember lett a kór áldozata.