Több év börtönbüntetést szabott ki egy müncheni bíróság a Marxista-Leninista Török Kommunista Párt tíz tagjára, akik többek között civilek és gyerekek halálát okozó pokolgépes merényleteket követtek el. A pártot Törökországban terrorszervezetnek minősítették és betiltották, Németországban azonban eddig szabadon működhetett - írja a V4NA nemzetközi hírügynökség a Die Zeitra hivatkozva. 

A szélsőséges alakulat vezetője, Müslüm Elma hat és fél év börtönt kapott, amiért rendszeresen pénzt gyűjtött egy külföldi terrorszervezet támogatására.

A Németországban élő török migráns részt vett annak az isztambuli robbantásnak a megszervezésében,  amellyel a kommunisták egy rivális politikust akartak megfélemlíteni, de a merényletben hat civil (köztük négy gyerek) meghalt.

A müncheni bíróság indoklásában kitért arra, hogy a vádlottak tisztában voltak vele, hogy a párt államcsínyre készül Törökországban, és ennek érdekében nem riadtak vissza a robbantásos merényletektől sem. Az elítéltek között kilenc férfi és egy nő van, ők 2 év 9 hónaptól 5 évig terjedő börtönbüntetéseket kaptak.  A bíróság épülete előtt több százan gyűltek össze kedden, hogy a török kommunisták mellett tüntessenek.

A per még 2015-ben kezdődött, 234 tárgyalási napot vett igénybe. A Marxista-Leninista Török Kommunista Pártot terrorszervezetnek minősítették és betiltották Törökországban. Németországban az alkotmányvédelmi hivatal megfigyelte ugyan a mozgalom tevékenységét, a török migránsok pártja eddig zavartalanul működhetett.